Pred izbore u Švedskoj stranke lijevog centra u prednosti

Stefan Lovfen, Švedska, Premijer
Premijer Stefan Lofven nada se da će na vlasti ostati ako uvjeri stranke desnog centra da podrže njegovu vladu lijevog centra (EPA)

Ankete su pokazale kako su švedske stranke lijevog centra ostvarile malu, ali stabilnu prednost nad strankama desnog bloka ususret izborima koji se održavaju u nedjelju, ali bi formiranje vlade nakon izbora moglo biti teško.

Prema anketi agencije Kantar SIFO, koalicija Socijaldemokrata, Zelenih i Lijeve stranke u prednosti je pred strankama desnog bloka za blizu četiri posto. 

Sve vodeće stranke obećale su iz formiranja vlade isključiti Švedske demokrate (SD), stranku poznatu po krajnje desničarskim stavovima, koja prema anketama ima blizu 16 do 18 posto podrške glasača.

SD želi sudjelovanje u imigracijskoj politici 

S druge strane, iz SD-a su se obvezali srušiti svaku vladu koja im ne dopusti sudjelovanje u donošenju imigracijskih politika.

“Vlast će najvjerojatnije osvojiti jednostranačka vlada sa Socijaldemokratima na čelu”, smatra politolog sa sveučilišta Soderton Nick Aylott.

Trenutačni premijer Švedske, Stefan Lofven, nada se kako će na vlasti ostati ako uvjeri stranke desnog centra da, umjesto koaliranjem s Demokratima, podrže njegovu vladu lijevog centra.

“Naš je blok veći od desnog centra, no svejedno ćemo tražiti neku vrstu suradnje s tom stranom”, rekao je Lofven za Reuters, kako prenosi Hina.

Naglasio je kako to podrazumijeva organizirano djelovanje u parlamentu ili druge oblike suradnje.

Za stranku Centra i Liberale, vlada Socijaldemokrata mogla bi biti prihvatljivija nego formiranje vlastite koalicijske vlade manje od lijevog centra i koju bi podržavali Švedski demokrati.

Iz najveće stranke koalicije desnog centra, Stranke umjerenih, poručuju kako će nakon izbora glasovanjem u parlamentu pokušati svrgnuti Lofvena.

Međutim, stranka je u opasnosti da ostvari najlošije rezultate u posljednjih osamnaest godina.

Problem sa Zelenima zbog migracijske politike

Ukoliko popularnost stranke nastavi padati, mogli bi ostvariti najgore rezultate od ‘70-ih.

Takav bi ishod umanjio mogućnost njihovom čelniku Ulfu Kristerssonu dolazak na poziciju premijera, a stranka bi se također morala osloniti na podršku Švedskih demokrata. 

Nakon burnog perioda Vlade, Zelena bi stranka mogla odlučiti napustiti vladajuću koaliciju.

Stranka je već 2015, nakon postroženja migracijskih politika, gotovo napustila koaliciju sa Socijaldemokratima, koji ne odustaju od strožih pravila za tražitelje azila. 

U posljednje su dvije ankete Socijaldemokrati ostvarili blizu 26 posto podrške, dok je Stranka umjerenih dobila blizu 17 posto, jednako kao i SD.

Izvor: Agencije