Posmatrači tvrde da je Rusija počela napade na Idlib

Još uvijek nema informacija o posljedicama i žrtvama napada na Idlib (Reuters)

Sirijski pobunjenici i ratni promatrači tvrde da je Rusija u utorak, nakon nekoliko tjedana obustave vatre, nastavila zračne napade protiv opozicije u sjeverozapadnoj provinciji Idlib, prenosi Reuters.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad obećao je da će “vratiti svaki centimetar Sirije”, a otkad se njegovoj strani 2015. godine pridružila Rusija osvojio je velik dio teritorija kojeg su držali pobunjenici.

Potvrdu o nastavku napada objavio je i Sirijski opservatorij za ljudska prava, navodeći kako je zatišje prekinuto nakon 22 dana.

“Rusija podržava Al-Assada, čija je vojska izvodila zračne i topničke udare tokom tog razdoblja”, navodi Opservatorij, a prenosi Reuters.

Najmanje 20 napada

I Anadolija je javila da su naseljena mjesta i položaji sirijske opozicije u Idlibu meta žestokih zračnih napada koje izvode ruski avioni.

Neimenovani lokalni izvor rekao je turskoj agenciji da su ruski bombarderi izveli napade na zapadu Idliba i sjeveru susjedne Hame. Na meti su, po tom izvoru, bili mjesta Jisr es-Shugur, Bisenkul, Gani, Inneb, SIrmaniyye i Zeyzun.

“Tri ruska aviona iz baze Khimeimi do sada su izvela najmanje 20 napada”, priopćili su osmatrači zračnog prostora sirijske opozicije.

Još uvijek nema informacija o posljedicama i žrtvama.

Trumpovo upozorenje

Američki predsjednik Donald Trump poručio je prethodno Assadu da ne napada Idlib, a Rusiju i Iran upozorio da bi njihovo sudjelovanje u “ovoj potencijalnoj ljudskoj tragediji bilo teška humanitarna greška”.

“Predsjednik Sirije Bashar al-Assad ne smije izvesti bezobzirni napad na pokrajinu Idlib. Rusi i Iranci bi načinili tešku humanitarnu grešku sudjelovanjem u ovoj potencijalnoj ljudskoj tragediji. Stotine tisuća ljudi bi mogli biti ubijeni. Ne dozvolite da se ovo dogodi”, naveo je Trump na Twitteru.

Kremlj je odbio takvo upozorenje, poručivši da je Idlib “gnijezdo terorista”.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov tvrdi da prisutnost pobunjenika u Idlibu potkopava sirijski mirovni proces i otvara mogućnost napada na ruske snage u Siriji.

Lavrov: Ne možemo to tolerirati

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov ranije je istaknuo da se “situacija u sirijskoj pobunjeničkoj pokrajini Idlib ne može tolerirati unedogled”.

Idlib je sirijska provincija koja slovi za najveću utvrdu i enklavu sirijske opozicije. 

Riječ je o regiji od strateškog značaja u kojoj bi novi sukobi izazvali novi veliki val izbjeglica ka Turskoj i Europi.

Izvor: Agencije