Pjongjang upozorio SAD da ne ugrožava zbližavanja dvije Koreje

Kim Jong-un, Moon Jae-in, Južna Koreja, Sjeverna Koreja
Godinu dana nakon samita dvojice čelnika nema napretka u vezi nuklearnog i balističkog arsenala Pjongjanga (EPA)

Vlasti Sjeverne Koreje upozorile su Sjedinjene Američke Države da ne blokiraju diplomatsko zbližavanje i normalizaciju odnosa između dvije Koreje.

Službeni list vladajuće sjevernokorejske Komunističke partije Rodong Sinmun piše kako bi se Washington trebao suzdržati svih koraka koji bi mogli ugroziti započetu relaksaciju odnosa na Korejskom poluotoku, prenosi Anadolija.

“Jačanje veza između Koreja nije loše po SAD. Međutim, SAD bi samo sebi stvorio neugodnosti ako pokuša ugroziti saradnju Sjevera i Juga, navodi se u upozorenju zvaničnog Pjongjanga.

Washington protiv ukidanju sankcija

Upozorenje SAD-u upućeno je dan uoči najavljenog dolaska izaslanika Južne Koreje, koji bi u Pjongjangu trebao dogovoriti tačan datum trećeg korejskog samita.

Američki predsjednik Donald Trump je nedavno otkazao posjetu američkog državnog sekretara. koji je trebao posjetiti Pjongjang.

Washington se protivi ukidanju sankcija i poduzimanju konkretnih pomaka u odnosu sa Sjevernom Korejom sve dok režim te zemlje ne ponudi jasan plan u vezi s denuklearizacijom.

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in sazvao je sastanak o sigurnosti i vanjskim poslovima, dan prije posjete specijalnih izaslanika Južnoj Koreji, prenosi Xinhua.

Samit Moon – Kim krajem septembra

Sastanku su prisustvovali ministri odbrane, vanjskih poslova i ujedinjenja, kao i petočlana specijalna delegacija, koju je predvodio Chung Eui-yong, savjetnik za nacionalnu sigurnost i šef Ureda za nacionalnu sigurnost Plave kuće.

Moonovi specijalni izaslanici će u srijedu posjetiti Pjongjang i vratiti se istog dana.

Oni bi trebali odrediti tačan datum trećeg samita između Moona i lidera Južne Koreje Kim Jong-una, koji će do kraja septembra biti održan u Pjongjangu.

Izvor: Agencije