Novi politički pokret u Njemačkoj

Wagenknecht objasnila kako inicijativa „Ustaj“ već uživa podršku preko 100.000 građana (EPA)

U Berlinu je predstavljena inicijativa „Ustaj!“ (Aufstehen) koja bi trebala na vanparlamentarnom nivou okupiti pripadnike lijevog političkog spektra.

“Naš cilj je promijeniti stav stranaka i više socijalne pravednosti u društvu“, rekla je prilikom predstavljanja u Berlinu političarka stranke Ljevica Sahra Wagenknecht koja zajedno s bivšim šefom Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i svojim partnerom Oskarom Lafontaineom stoji iza ovog projekta.

Wagenknecht je objasnila kako je potrebno ujedinjenje snaga na lijevom političkom spektru kako bi ova politička opcija doživjela više uspjeha na parlamentarnim izborima.

„Ljevica, Zeleni i SPD se moraju zapitati kako to da nisu osvojili većinu iako veliki dio građana želi više socijalne pravde u društvu. Želim da napokon govorimo s pozicija vladajućih a ne opozicije“, rekla je Wagenknecht.

Sve oštrija polarizacija

Ona je objasnila kako inicijativa „Ustaj“ već uživa podršku više od 100.000 građana.

Ona je upozorila i na sve oštriju polarizaciju u društvu koja se između ostalog ogledala i u desno radikalnim protestima u Chemnitzu posljednjih dana.

„Događaji u Chemnitzu su pokazali da više ovako dalje ne ide“, rekla je Wagenknecht i izjavila kako je njena želja jedna „drugačija politika za Njemačku“ i pravednija raspodjela bogatstva.

„Bogatiji i veliki koncerni moraju biti jače oporezivani“, rekla je Wagenknecht.

Uz Wagenknecht su inicijativu predstavili i bivši čelnik Zelenih Ludger Volmer i socijaldemokratska političarka Simone Lange.

Čelnici svih triju parlamentarnih stranaka iz lijevog političkog spektra odbacili su inicijativu Sahre Wagenknecht.

Ova političarka je zbog svojih ekstremnih stavova u prošlosti bila često na udaru kritika a u posljednje vrijeme zbog svojih negativnih izjava glede migranata i na udaru velikog dijela vlastite stranke Ljevica.

Izvor: Agencije