Kurz osudio ‘rusku agresiju’ na Ukrajinu

Sebastian Kurz, Vladimir Putin, Austrija, Rusija
Izjava Sebastiana Kurza uslijedila je nakon što su Rusija i Austrija posljednjih tjedana osnažile svoje odnose (EPA)

Austrijski premijer Sebastian Kurz, koji trenutačno predsjeda Vijećem EU-a, u utorak je nazvao Rusiju agresorom protiv Ukrajine.

Njegova izjava uslijedila je nakon što su Rusija i Austrija posljednjih tjedana osnažile svoje odnose, uključujući i događaj kada je ruski predsjednik Vladimir Putin kao počasni gost plesao sa šeficom austrijske diplomacije na njezinu vjenčanju na kojem je bio i Kurz.

“Sada govorim kao predsjedatelj Vijeća Europske Unije. Očekujemo vrlo jasnu reakciju na rusku agresiju i u tom smo smislu u lipnju ove godine produžili sankcije protiv agresora”, rekao je Kurz ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku u Kijevu, prema priopćenju Porošenkova ureda.

Odnosi između Ukrajine i susjedne Rusije pali su na najnižu razinu nakon što je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim, kao odgovor na svrgavanje proruskog predsjednika Viktora Janukoviča.

Kurz: Situacija teška kao i ranije

Iako je EU zbog toga nametnula sankcije Rusiji, neke članice uključujući Austriju, sklone su održavanju dobrih odnosa s Moskvom, prenosi Hina. 

“Moram istaknuti da smo jako zabrinuti činjenicom da je situacija i dalje teška, kao što je i bila ranije”, rekao je Kurz referirajući se na rusko uplitanje u ukrajinsku krizu, stoji u priopćenju.

Kurz je pozvao Rusiju da ponovno sjedne za pregovarački stol.

Putinov ples s austrijskom ministricom vanjskih poslova prošli mjesec na njezinu vjenčanju u Ukrajini smatraju “katastrofalnim”, izjavio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin austrijskim novinarima nakon sastanka s Kurzom.

“To je pitanje povjerenja”, rekao je Klimkin, prenosi austrijska novinska agencija APA. “Sebastian je prijatelj Ukrajine i mudar diplomat. Ja mu vjerujem.”

Putin i austrijska ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl snimljeni su kako sredinom kolovoza plešu na njezinu vjenčanju na seoskom imanju u jugoistočnoj Austriji. Putin je sa sobom na proslavu doveo tradicionalni ruski zbor.

Ukrajinske težnje za članstvom u EU-u

Od Kurzovog se sastanka s Porošenkom očekivalo da će se usredotočiti na ukrajinske težnje za članstvom u EU-u kao i na “pitanje jedinstva EU-a u pogledu sankcija” Rusiji, objavio je ukrajinski predsjednički ured. 

Austrijska energetska kompanija OMV najveći je dioničar u naftovodu Sjeverni tok 2 koji preko Njemačke dovodi ruski prirodni plin u središnju Europu.

Ukrajinsko vodstvo je šestoko kritiziralo naftovod, smatrajući da se njime smanjuje pritisak EU-a na Rusiju da vrati Krim i završi prorusku pobunu u istočnoj Ukrajini.

Putin je ovaj tjedan nagradio izvršnog direktora OMV-a, Nijemca Rainera Seelea prestižnom nagradom Redom prijateljstva zbog “jačanja veza između dvaju naroda”.

Izvor: Agencije