Ischinger: Trump pojačava antiameričke osjećaje u Njemačkoj

Wolfganag Ischinger je predsjedavajući Minhenske sigurnosne konferencije (EPA)

Što duže američki predsjednik Donald Trump ostane na vlasti, sve više će rasti rizik od jačanja antiameričkih snaga u Njemačkoj, što će zemlju tjerati prema Rusiji i Kini, izjavio je nekadašnji njemački ambasador u Washingtonu Wolfgang Ischinger.

“Što duže Trump ostane na položaju, teže ćemo se suprotstaviti onima koji u ovoj zemlji i na drugim mjestima u Evropi vode polemiku još od Vijetnamskog rata da bismo trebali prekinuti odnose s Amerikom. Bilo bi mnogo teže za njemačku vladu da ostane na putu i odbrani ovu vezu”, rekao je Ischinger, koji je predsjedavajući Minhenske sigurnosne konferencije, prenosi Reuters.

Trump je u više navrata napao Njemačku zbog toga što ne troše dovoljno na odbranu, a to je dovelo do jaza između dvije države, navodi Reuters.

Sankcije kao vanjskopolitičko oružje

Agencija podsjeća na prošlogodišnju anketu u kojoj je samo 35 posto Nijemaca izrazilo pozitivan stav prema SAD-u od kako je Trump predsjednik.

Druga anketa ukazala je da Nijemci smatraju Trumpa većom vanjskopolitičkom prijetnjom od lidera Sjeverne Koreje, Rusije i Turske.

Pojedini njemački političari iskoristili su ovu situaciju da zatraže bliže veze Berlina s Moskvom i Pekingom, navodi Reuters, dodajući da je do sada njemačka kancelarka Angela Merkel izdržala takve pritiske.

Ischinger smatra da je zabrinjavajuće to što Trump koristi sankcije kao vanjskopolitičko oružje i to što je zaprijetio da će kazniti njemačke i druge firme uključene u izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2 s Rusijom.

Mora biti budžetskih posljedica

“Ako SAD iskoriste sankcije kako bi spriječile izgradnju Sjevernog toka 2, posljedice će biti otrovne po transatlanski odnos. Čak iako dovodite tok u pitanje, nije teško vidjeti da je ovo opasan prestup, nametanje američkih pogleda Evropi”, rekao je Ischinger, prenosi Reuters.

S obzirom na kritike s kojima se Nemačka suočila od Trumpa, Ischinger je procijenio da će Berlin morati izdvoji od deset do 15 milijardi eura u naredne četiri godine kako bi ispunila najosnovnije sigurnosne kriterije.

“Nismo tamo gdje bismo trebali biti. Može se reći da smo posljednjih godina nazadovali. Nije dovoljno da samo kažemo da želimo preduzeti veću odgovornost … Mora biti budžetskih posljedica”, kazao je Ischinger.

Izvor: Agencije