‘Globalni apel’ – suprotstavljanje zakonu o nacionalnoj državi u Izraelu

Kampanja, također, ima za cilj da ojača ideju o povezivanju cionizma, okupacije i ''Izraela'' sa idejom rasizma i rasne diskriminacije (Reuters)

Piše: Khalil Mabrouk 

Narodni kongres Palestinaca u dijaspori (PCPA) pokrenuo je globalnu kampanju za suprotstavljanje izraelskom ”nacionalnom zakonu” pod nazivom ”globalni apel za okončanje okupacije i aparthejda u Palestini”.

Pokretači kampanje pozvali su lokalne i međunarodne organizacije, pojedince i institucije da iskoriste različite medijske instrumente za suprotstavljanje zakonu kojeg je izraelski parlament (Kneset) usvojio prije mjesec i po dana.     

PCPA je pozvao aktiviste da objavljuju tweetove, videosnimke, umjetnička djela, novinske članke, pjesme i karikature, te da organiziraju protestna okupljanja u različitim dijelovima svijeta u znak protivljenja ovom zakonu.

PCPA je, također, imenovao i glasnogovornike kampanje koji će na više jezika u nekoliko evropskih i arapskih država predstavljati ciljeve kampanje i pozivati pristalice palestinskog pitanja da im se pridruže. 

Ciljevi kampanje

Pokretači kampanje kažu kako je cilj kampanje suprotstavljanje okupaciji i rasističkoj praksi, poput doseljeničkih naselja, judeizacije, zida razdvajanja te posljednjeg zakona koji definira Izrael kao državu jevrejskog naroda. 

Kampanja, također, ima za cilj da ojača ideju o povezivanju cionizma, okupacije i ”Izraela” sa idejom rasizma i rasne diskriminacije. 

Kratkoročni cilj implementatora kampanje odnosi se na podizanje svijesti javnosti i zvaničnih institucija o rasističkoj praksi okupatora, povećanje suosjećanja u svijetu prema palestinskom pitanju na više načina, uključujući i komunikaciju sa organizacijama za ljudska prava, arapske i međunarodne narodne manifestacije s ciljem upoznavanja javnosti s rasističkim karakterom novog izraelskog zakona te podsticanje javnosti da zauzme antiizraelski stav. 

Na srednjeročnom planu, cilj kampanje je usvajanje UN-ove rezolucije koja bi povezala Izrael i cionizam sa rasizmom i rasnom diskriminacijom i inkriminirala svaku saradnju s Tel Avivom. To bi bio uvod u okončanje okupacije, što predstavlja dugoročni cilj ove kampanje.  

Globalni apel

Pokretači kampanje rade na unapređivanju njenog sadržaja u formi činjenica, ključnih tačaka i određenih poruka tako da se mogu uvrstiti ili prilagoditi podacima, porukama i digitalnom sadržaju videa ili poruka na društvenim mrežama i slično.

Glasnogovornik kampanje Ziad al-Aloul izjavio je u specijalnom intervjuu za Al Jazeeru da su u punom jeku pripreme za konferenciju za novinare koja bi trebala biti održana sredinom septembra kada će se i zvanično objaviti ova kampanja.  

Al-Aloul je naglasio da će kampanja trajati i pojačavati svoj intenzitet te da ”neće završiti sve dok se ne okonča okupacija”. Tvrdi da ”Globalni apel” u velikoj mjeri liči na kampanju bojkota i osude aparthejda u primjeru Južne Afrike.

Ističe da će produkti i ostvarenja ove kampanje biti dostupna svim prijateljima i saveznicima palestinskog naroda kako bi ih mogli iskoristiti u svojim aktivnostima usmjerenim protiv Izraela.

Al-Aloul je naglasio da će kampanja biti posvećena kreiranju vlastitog informativnog sadržaja o činjenicama, te koristiti rezolucije na osnovu kojih se cionizam proglašava jednim od oblika rasizma i rasne diskriminacije, a koje je  Generalna skupština Ujedinjenih nacija poništila 1991. godine. 

Razvoj sadržaja

Kampanja se oslanja i na Povelju Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima te na izjave i navode ministara, autora ili izraelskih političara kako bi bila dokumentirana.

Nositelji kampanje rade na izboru sadržaja i materijala koji bi bili odgovarajući za medije, društvene platforme, zvanične informacije i poruke, zvaničnu komunikaciju arapskih i međunarodnih institucija i organizacija i mreža civilnog društva, te da bude prikladan za rad sindikata, organiziranje protesta i lokalnih aktivnosti.   

Važno je napomenuti da prema izraelskom zakonu o nacionalnoj državi, kojeg je Kneset usvojio sredinom jula, Jevreji imaju ekskluzivno pravo na  samoopredjeljenje, a hebrejski jezik postaje zvanični jezik u državi.    

Pomenuti zakon definira Izrael kao ”matičnu državu Jevreja koji u njoj imaju ekskluzivno pravo na nacionalno samoopredjeljenje, dok je prijestolnica države ”cio i ujedinjen” Jerusalem.

Izvor: Al Jazeera