Abu Dhabi odgodio izložbu Da Vincijeve slike ”Spasitelj svijeta”

Slika italijanskog umjetnika Da Vincija prodana je na aukciji u kući Christie's u New Yorku za rekordnih 450 miliona dolara (EPA)

Abu Dhabi odgodio izložbu Da Vincijeve slike ”Spasitelj svijeta”, čija se kupovina dovodi u vezu s princom Muhammedom bin Salmanom.

Izložba 500 godina stare slike ”Spasitelj svijet” (Salvator Mundi) italijanskog umjetnika Leonarda da Vincija u muzeju Louvreu u Abu Dhabiju privremeno je odgođena, saopćila je u ponedjeljak Uprava za kulturu i turizam Abu Dhabija.

U svojoj objavi na Twitteru su istakli da će naknadno biti objavljeno više informacija o izložbi koja je prvobitno trebala biti održana 18. septembra.

Podsjetimo, emirat Abu Dhabi je ušao snažno u cijelu priču o prodaji slike u decembru prošle godine nakon polemika koje su vođene u medijima vezano za američke tvrdnje kako je stvarni kupac slike ”Spasitelj svijeta” saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salaman. Nedugo potom, Abu Dhabi je iznenada izašao sa saopćenjem da je ovaj emirat pravi vlasnik slike. 

Pravi kupac slike

Američki list The Wall Street Jurnal otkrio je u to vrijeme da je princ Mohamed bin Salman stvarni kupac slike, a da je njegov prijetelj princ Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan Al Saud bio samo posrednik u kupovini.  

Zbog ovakvih polemika, u cijelu priču se iznenada uključio i emirat Abu Dhabi sa saopćenjem muzeja Louvre da je vladin odjel u emiratu kupio ovu sliku.

Pažnja je usmjerena prema Abu Dhabiju nakon saopćenja saudijske ambasade u Washingtonu u kojem je stajalo kako je pravi vlasnik slike muzej Louvre u Abu Dhabiju, a da je Uprava muzeja tražila od princa Badera da bude posrednik u procesu kupovine ovog umjetničkog djela. 

Slika italijanskog umjetnika Da Vincija prodana je na aukciji u kući Christie's u New Yorku za rekordnih 450 miliona dolara, a potiče iz razdoblja prosvjetiteljstva u Evropi.

Izvor: Agencije