Zemljotres, pa cunami u Indoneziji: Gotovo 400 mrtvih i stotine povrijeđenih

Cunami praćen valovima visokim dva metra pogodio je grad Palu izazvan potresom magnitude 7,5 (EPA)

Skoro 400 osoba je poginulo nakon što je jaki zemljotres pokrenuo cunami koji je pogodio indonežanski centralni otok Sulawesi.

Državna agencija za vanredne situacije u subotu je objavila kako su do sada potvrđena 384 smrtna slučaja, svi u gradu Palu koji se našao na udaru cunamija, no upozorava se kako će ta cifra i dalje rasti.

U Paluu, dom za skoro 350.000 osoba, mogu se vidjeti djelimično prekrivena tijela žrtava na tlu kod obale, dan nakon što su cunami talasi, viši od dva metra, pogodili grad.

Navodi se kako su bolnice pune povrijeđenih, koji se broje hiljadama, mnogima se pruža pomoć na otvorenom, a ostali preživjeli pomažu u potrazi za povrijeđenima i tijelima mrtvih.

Cunami praćen valovima visokim dva metra pogodio je grad Palu izazvan potresom magnitude 7,5.

Amaterske snimke pokazuju kako je voda zapljusnula kuće duž obale Palua odnoseći pritom brodove i prodrijevši u gradsku džamiju.

„Tijela poginulih našli smo na nekoliko mjesta, a najčešće su udareni dijelovima srušenih kuća ili ih je odnio cunami…no još uvijek prikupljamo podatke“, rekao je glasnogovornik nacionalne agencije za vanredna stanja Nugroho odbivši za sada govoriti o broju žrtava.

Pacifički vatreni prsten

Snažni potres dogodio se tri sata nakon slabijeg jakosti 5.9 u blizini tog područja.

Prvi potres je uništio kuće, usmrtio jednu osobu i povrijedio njih najmanje deset, objavile su vlasti.

U ribarskom gradiću Donggala, koji je bio najbliži epicentru potresa, i u Paluu živi preko 600.000 ljudi.

U nizu potresa u julu i avgustu na turističkom otoku Lomboku poginulo je gotovo 500 ljudi, stotine kilometara jugozapadno od Sulawesija.

Indonezija se nalazi na rubu Pacifičkog vatrenog prstena i često je pogađaju potresi.

Izvor: Al Jazeera i agencije