Video: Žestoki tajfun Trami poharao jug Japana

Snažni tajfun donio je teške padavine i jake vjetrove kada je pogodio južni Japan što je izazvalo otkazivanje brojnih letova i nestanak električne struje u nekoliko gradova.

Tajfun Trami, kategorije 2, posljednja je oluja koja je pogodila ovu dalekoazijsku državu ove godine ispunjene elementarnim nepogodama koje su činile velike vrućine, jake kiše i klizišta.

Otoci u Okinavskom lancu, 1.000 kilometara jugozapadno od prijestolnice Tokija, u subotu su bili pogođeni jakom kišom i velikim plimnim valovima.

Vjetrovi su dostizali brzinu do 216 kilometara na sat, obarali su stabla, rušili zidove i povrijedili 17 osoba u Okinawi.

Lokalni zvaničnici navode kako trenutno nema poginulih u oluji.

Put kao tajfun Jebi

Približno 195.000 domaćinstava je ostalo bez električne energije na Okinavi i obližnjim otocima, navode iz lokalne elektrodistribucije.

Javni TV servis NHK objavio je kako je otkazano više od 380 letova, većinom onih koji su dolazili ili odlazili sa ovog otoka.

Predviđa se kako će Trami svoj put nastaviti preko otoka Kyushu i glavnog otoka Honshu u nedjelju, što je sličan puta tajfuna Jebi koji se javio početkom septembra.

Izvor: Agencije