Turisti – novo ekonomsko oružje Kine

Kineska vlada je 2017. godine prijetila turističkim agencijama novčanim kaznama (EPA)

Početkom 2107. godine, Južna Koreja je donijela odluku da rasporedi američki proturaketni sistem THAAD na svojoj teritoriji. Kina je takav potez vidjela kao sigurnosnu prijetnju, na što je snažno i brzo reagirala. Pored očekivanih reakcija, ograničavanja južnokorejskog poduzetništva, trgovine i otkazivanja K-pop showa, došlo je i do novog odgovora – ograničavanja broja turista.  

U mjesecima nakon raspoređivanja THAAD-a, Južna Koreja je zabilježila nagli pad u broju kineskih turista, čak za 40 posto. Kineski turisti su ranije činili gotovo 50 posto svih dolazaka u zemlju, što je snažno utjecalo na turizam ove države.  

Kineska vlada je prijetila turističkim agencijama novčanim kaznama ako nastave organizirati grupna putovanja u Južnu Koreju.

Ovakav potez je bio prva uspješna upotreba turizma za nanošenje štete velikoj ekonomiji. Ono što se desilo Južnoj Koreji moglo bi se smatrati pokazateljem stvari koje će dolaziti u budućnosti. U manje od jednog desetljeća, Kina je postala jedna od najvažnijih zemalja koje daju turiste zemljama Azije i Pacifika.

Neuspjeh s Tajvanom

U Japanu, Tajlandu, Tajvanu, Singapuru i Baliju, Kinezi su najveća grupa stranih turista, od čega je u 2017. godini 129 miliona ostvarilo prekomorska putovanja. U većini slučajeva troše znatno više od svojih zapadnih ili azijskih kolega.

Eduardo Saravalle, istraživač na području sigurnosti i ekonomskih pitanja, kaže:

„Ako Kina nametne trgovinska ograničenja, postoji prilika za žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Međutim, turizam je pitanje koje bi ova organizacija teško mogla uzeti u razmatranje“. 

Tajvan je jedina država koja je izdržala kinesku upotrebu turizma kao oružja, i to zahvaljujući dugoj historiji bavljenja kineskim pokušajima kažnjavanja i izoliranja. Stanovnike ove zemlje nije mnogo iznenadilo to što je izbor Tsai Ing Wena 2016., koji podržava nezavisnost otoka Tajvan, veoma brzo doveo do toga da Kina ograniči posjete svojih turista otoku. 

Tehnike prisile

Umjesto toga, Tajvan je kineske turiste zamijenio s turistima iz drugih zemalja s ekonomijama u nastajanju, kao što su Indonezija i Malezija, koje je privukao jeftinijim letovima i proširenjem bezviznog pristupa.

Magazin Foreign Policy kaže da nije jasno hoće li to postati redovino oružje u Pekingovom arsenalu tehnika prisile, no, jasno je da užitak u putovanju nije imun na rastuću moć kineske države.

S druge strane, ne može se očekivati odgovor drugih zemalja na ovo novo kinesko oružje, ili da demokratske države, kao što je Južna Koreja, ograniči kretanje svog stanovništva i zabrani im turistička putovanja u Kinu, ako to budu htjeli.

Također, veoma mali broj stranih turista posjećuje Kinu zbog teško dostupnih i skupih viza, nedostatka turističkih objekata i zagađenja.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Nekada uspješna turistička industrija u Nikaragvi sada je na koljenima. Nedavni nemiri u toj centralnoameričkoj državi još su više udaljili turiste. U proteklih nekoliko mjeseci ubijeno je stotine demonstranata protiv predsjednika Daniela Ortege. U takvim okolnostima hotelijeri nastoje održati poslove.

Published On 20 Aug 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO