GCC: Prvi sastanak od izbijanja zaljevske krize

Ministar vanjskih poslova Katara Minister Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani je kazao da su razgovori bili produktivni (Reuters)

Šest zemalja, uključujući glavne nacije Vijeće za saradnju zaljevskih zemalja (GCC), sastale su se u New Yorku prvi put od blokade Katara prije 15 mjeseci.

Sastanak se održao na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih naroda i bio je prvo okupljanje te vrste otkako su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrain i Egipat prekinuli diplomatske i trgovinske veze sa Katarom 5. juna 2017. godine.

Kvartet, koji je uveo blokadu, otpužuje Katar da ima veze sa regionalnim rivalom Iranom i da podržava terorizam, što Katar odlučno odbacuje.

Al Jazeerin reporter Hashem Ahelbarra je izvijestio da je potez “veoma značajan“ jer je to bio prvi put da su se sve strane oči u oči sastale kako bi razgovarale o ovoj temi.

“Ideja koja se krije iza ovo sastanka je ta da Amerikanci pokušavaju napraviti neku vrstu regionalne alijanse koja bi se zvala arapski NATO, a kako bi se suzbio, kako Amerikanci to nazivaju, rastući utjecaj Irana u regiji“, izvijestio je Ahelbarra.

Razgovori bili produktivni

Razgovaralo se o jačanju vojnih veza, te ekonomskim i diplomatskim odnosima.

Nakon sastanka, ministar vanjskih poslova Katara Minister Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani je kazao da su razgovori bili produktivni.

“[Sastanak je sazvan] kako bi se razgovaralo o bliskoistočnom strateškom savezu i odnosima GCC-a sa SAD-om, Egiptom i Jordanom“, kazao je on.

Saudijski šef diplomatije Adel al-Jubeir je ranije ove sedmice kazao da bi nacije koje blokiraju Katar mogle decenijama čekati na Dohu da ispuni njihovu kontroverznu listu zahtjeva.

Upitan o odgovoru Katara na te izjave, Sheikh Mohammed je kazao: “Moramo se prvo pobrinuti za izazove u našoj regiji“.

“Za godinu dana, niko neće znati kakve će biti sudbine naših zemalja… Katar isto može zauvijek čekati. Diplomatija znači komunikacija i angažman i to je Katar“, dodao je.

Američki State Department je saopćio da su se ministri složili u tome da postoji potreba za suočavanjem s prijetnjama koje dolaze iz Irana i da su imali produktivnu diskusiju o stvaranju “bliskoisočne strateške alijanse“, kako bi se promovirali sigurnost i stabilnost u regiji.

GCC je politička i ekonomska alijansa šest zemalja na arapskom poluotoku: Bahrain, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Izvor: Al Jazeera