Trump spreman za susret s Madurom, sve opcije su na stolu

Nicolas Maduro, Venecuela
Nicolas Maduro se nada da će uspjeti dogovoriti razgovore s Donaldom Trumpom u četiri oka (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako je otvoren za susret s predsjednikom Venezuele Nicolasom Madurom, ako će to pomoći narodu Venezuele, ali je upozorio da su “sve opcije na stolu” kako bi se riješila kriza u toj zemlji.

Maduro je ranije rekao kako se nada da će uspjeti dogovoriti razgovore s Trumpom u četiri oka. 

Bijela kuća na sličan je zahtjev odgovorila prošle godine, rekavši da će do toga doći kada se Venezuela vrati demokraciji.

“Spreman sam se sastati s bilo kime, kad god mogu, kako bi se spasili životi, kako bi se pomoglo ljudima”, rekao je Trump odgovarajući na pitanje novinara hoće li SAD ikada vojno intervenirati kako bi svrgnuli Madura s vlasti, prenosi Tanjug.

‘Opcije i jake, i manje jake’

Trump je to rekao po dolasku na sastanke u zgradi Ujedinjenih naroda, u vrijeme kada su se pojavile spekulacije da je Maduro, u posljednjem trenutku, odlučio otputovati za New York kako bi se obratio pred Generalnom skupštinom UN-a.

“Pobrinut ćemo se za Venezuelu, ako je on ovdje i želi razgovarati, što mi nije bilo na pameti i nije u mom rasporedu, ali ako mogu pomoći ljudima, zbog toga sam ovdje”, dodao je.

“Sve su opcije na stolu, sve”, rekao je Trump.

“I jake i manje jake, a vi znate što znači jake. Sve opcije su na stolu kada se radi o Venezueli”, istaknuo je Trump, kako prenosi Hina.

On je dodao da samo želi da se popravi situacija u Venezueli i da narod bude siguran, ocijenivši da je situacija u toj zemlji “sramotna”.

Predsednik Venezuele prethodno je zaprijetio da će neće sudjelovati na Generalnoj skupštini UN-a. 

Pod vlašću Madura, Venezuela je ograničila ovlasti parlamenta koji kontrolira oporba, zatvorila oporbene političare i osnovala paralelnu skupštinu s neograničenim ovlastima.

Na popisu američkih sankcija

Inflacija iznosi golemih 200.000 posto i sve je teže nabaviti osnovne potrepštine, hranu i lijekove, a duboka kriza izaziva egzodus Venezuelaca u obližnje južnoameričke države.

Predsjednik Maduro je na popisu je američkih financijskih sankcija od ljeta 2017.

Ranije je Trump, u obraćanju tijekom 73. zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku, poručio kako bi se Maduro vrlo lako mogao svrgnuti s vlasti vojnim udarom.

“Ako vojska donese takvu odluku, to je režim koji vojska može vrlo brzo svrgnuti”, naveo je Trump.

Izvor: Agencije