Palestinci sumnjaju u spremnost SAD-a na dvodržavno rješenje

Uprava za islamske vakufe u Jerusalemu 22. marta donijela je odluku o potpunom zatvaranju Al-Akse (EPA)

Palestinski zvaničnici odbacili su komentare američkog predsjednika Donalda Trumpa u kojima je podržao dvodržavno rješenje za Palestince i Izraelce, navodeći da američka politika uništava svaku nadu u mir. 

Trump je ovo izjavio tokom svog govora u Generalnoj skupštini Ujedi njenih naroda, nakon sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Rekao je da bi dvodržavno rješenje moglo riješiti decenijski sukob, prvi put od kako je postao predsjednik.

Husam Zomlot, šef nedavno zatvorene palestinske misije u Washingtonu, odbacio je ovakve navode.

Bez detalja ‘sporazuma stoljeća’

“Njihove riječi nisu u skladu s njihovim akcijama; njihove akcije su apsolutno jasne i uništavaju mogućnost dvodržavnog rješenja”, kazao je on.

Trump je, također, rekao da želi otkriti detalje “sporazuma stoljeća” za rješavanje izraelsko-palestinskog konflikta u sljedeća dva ili tri mjeseca.

Prema izvještajima, prijedlog sporazuma zabranjuje povratak više od pet miliona palestinskih izbjeglica i uklanja mogućnost pregovora o statusu Jerusalema.

“Sviđa mi se dvodržavno rješenje. To je ono što mislim da će biti najbolje. To je moj osjećaj”, kazao je Trump.

Netanyahu je rekao nakon sastanka s Trumpom da “nije iznenađen” da američki predsjednik preferira dvodržavno rješenje.

Prošle sedmice SAD je najavio da zatvara diplomatski ured Palestinske oslobodilačke organizacije u Washingtonu, zbog odbijanja palestinskih vlasti da pristupe pregovorima s Izraelom.

Ambasada SAD-a u Jerusalemu

To se dešava nakon što je Trump priznao Jerusalem za izraelsku prijestolnicu i prebacio američku ambasadu u taj grad iz Tel Aviva.

Palestinskog vodstvo, koje vidi Istočni Jerusalem kao prijestolnicu buduće države, suspendiralo je kontakte sa SAD-om nakon ovog poteza.

“Moj je san završiti ovo prije završetka mog prvog mandata. Mislim da je dosta napretka učinjeno. Mislim da Izrael želi uraditi nešto i mislim da Palestinci zaista žele uraditi nešto”, rekao je Trump. 

Izvor: Al Jazeera i agencije