Netanyahu odbio poziv UNESCO-a zbog ‘pristranosti’

Izrael je 2017. istupio iz UNESCO-a, optužujući tu agenciju UN-a za antiizraleske stavove (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbio je poziv na konferenciju o antisemitizmu koju u New Yorku organizira UNESCO zbog, prema njegovim riječima, “neprestane pristranosti” te organizacije protiv Izraela, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Netanyahu je u New Yorku, na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, prenosi Beta.

Izrael je 2017. istupio iz UNESCO-a, optužujući tu agenciju UN-a za antiizraleske stavove.

Ubrzo potom iz UNESCO-a su se povukle i Sjedinjene Američke Države.

“Povlačenjem iz UNESCO-a 2017. godine Izrael i SAD jasno su stavili do znanja da se antisemitizam UNESCO-a više ne može tolerisati. Kada (…) UNESCO odbaci svoju antiizraelsku pristranost, prekine negirati historiju i počne se boriti za istinu, Izraelu će biti čast da se pridruži, ali dotad će se boriti protiv antisemitizma u UNESCO-u i na svakom drugom mjestu”, navedeno je u saopćenju.

Stari grad Hebron na listi

Navedeno je da je od 2009. godine UNESCO izglasao 71 rezoluciju u kojoj je osuđen Izrael, dok su druge zemlje osuđene u dvije rezolucije, što je, kako je ocijenjeno, “skandalozno”.

Izrael se više puta suprotstavljao odlukama UNESCO-a.

UNESCO je u julu 2017. izazvao bijes Izraela stavljanjem Starog grada u Hebronu na spisak ugrožene svjetske baštine i nazivanjem Hebrona, grada na okupiranoj Zapadnoj obali, islamskim gradom iako Jevreji, kojih sada ima nekoliko stotina u odnosu na gotovo 200.000 Palestinaca, tvrde da su tu bili prisutni od prije 4.000 godina.

Palestina je 2011. primljena u UNESCO.

Izvor: Agencije