Ministar: Ruski pukovnik glavni osumnjičeni za napad na Skripalje

Salisbury: Pravo ime Ruslana Boširova je Anatolij Vladimirovič Čepiga, tvrde Britanci (EPA)

Britanski ministar odbrane Gavin Williamson je izjavio kako je utvrđen “pravi identitet” jednog od osumnjičenika za napad nervnim otrovom na bivšeg ruskog špijuna u Salisburyju, potvrdivši medijske napise da je osumnjičenik ruski pukovnik.

Britanski tužitelji su početkom mjeseca optužili dvojicu Rusa – Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova – za pokušaj ubistva nervnim otrovom “novičok” dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u martu u Salisburyju.

Također su rekli kako vjeruju da su se osumnjičenici koristili lažnim imenima kako bi ušli u Veliku Britaniju.

Rusija negira upletenost u ovaj slučaj.

Heroj Putinovim ukazom

Pravo ime Boširova je Anatolij Vladimirovič Čepiga, doznaje se od dva evropska sigurnosna izvora bliskih istrazi o slučaju Skripalj koji su potvrdili medijske natpise, prenose agencije.

“Jedan od osumnjičenika za napad u Salisburyju je, zapravo, ruski pukovnik. Želim zahvaliti svima koji su neumorno radili na ovom slučaju”, rekao je Williamson u poruci na Twitteru.

Daily Telegraph prenosi da je Čepiga (39) služio tokom sukoba u Čečeniji i Ukrajini i da je proglašen herojem Ruske Federacije ukazom predsjednika Vladimira Putina 2014. godine.

Izvor: Agencije