Kina Trumpu: Mi se ne miješamo u tuđe izbore, zna se ko to radi

Trgovinski rat između Washingtona i Pekinga pogoršao se stupanjem na snagu dodatnih carinskih taksi od 10 posto na kineske proizvode (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Kine saopćilo je u četvrtak kako se Peking ne miješa u unutrašnje stvari drugih država, nakon što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump optužio Kinu da nastoji da se umiješa u izbore za američki Kongres 6. novembra, prenosi agencija Reuters.

“Međunarodnoj zajednici je jasno koja se država najviše miješa u poslove drugih država”, izjavio je na redovnom brifingu za novinare glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang.

On je, također, pozvao zvanični Washington da prestane raditi stvari koje štete odnosima s Pekingom.

Trump je u srijedu direktno optužio Kinu da ga želi spriječiti da pobijedi na sljedećim parlamentarnim izborima, zbog njegove odlučnosti u vezi trgovinskih pitanja.

Washington i Peking se mjesecima spore u vezi carina koje je pokrenuo američki lider, koji traži veću otvorenost kineskog tržišta za proizvode “Made in USA”.

Trgovinski rat dvije sile

“Nažalost, otkrili smo kako se Kina pokušava uplesti u izbore u novembru protiv moje administracije. Oni ne žele da pobijedim, ili da mi pobijedimo, jer sam prvi predsjednik koji se suprotstavio Kini u tom predmetu”, rekao je Trump na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Trump je već optužio sredinom septembra Peking da ga pokušava politički ugroziti napadom na robu iz država gdje mu je izborno tijelo tradicionalno vjerno.

Suočena s tim optužbama, Kina je odlučno demantirala svaku upletenost i zahtijeva više poštivanja Sjedinjenih Američkih Država.

Trgovinski rat između Washingtona i Pekinga pogoršao se u ponedjeljak stupanjem na snagu dodatnih carinskih taksi od 10 posto na kineske proizvode, koje obuhvataju 200 milijardi dolara godišnjeg uvoza. 

Izvor: Agencije