Ford: Mislila sam da će me Kanavaugh silovati i ubiti

Neki republikanci i Trump smatraju da su optužbe Ford i još dvije žene protiv Kavanaugha dio klevetničke kampanje (EPA)

Univerzitetska profesorica Christine Blasey Ford u četvrtak je pred Senatom iznijela detalje tvrdnje da ju je Brett Kavanaugh, kandidat američkog predsjednika Donalda Trumpa za Vrhovni sud, seksualno napastovao prije 36 godina, a to bi saslušanje moglo odrediti hoće li on biti imenovan na doživotnu funkciju u tom tijelu. 

Ford je pravosudnom odboru Senata rekla kako je tokom incidenta na okupljanju tinejdžera, dok su ona i Kavanugh bili školske kolege u Marylandu, mislila da će je silovati i možda slučajno ubiti. 

Neki republikanci i Trump smatraju da su njezine i optužbe još dviju žena protiv Kavanaugha dio klevetničke kampanje, no ona je odboru istakla kako je nezavisna osoba i da nije ničiji pijun. 

Ford i Kavanaugh, konzervativni sudac saveznog prizivnog suda kojeg je Trump u srpnju odabrao za doživotnu funkciju u najvišem američkom sudu,  jedini su svjedoci na saslušanju.

“Bio je pijan i pipao me”

Kavanaugha su za seksualno zlostavljanje optužile još dvije žene. On to sve odbacuje. 

„Ovdje sam danas ne zato što to želim. Prestravljena sam. Ovdje sam jer vjerujem da mi je građanska dužnost otkriti vam što se dogodilo između mene i Bretta Kavanaugha u srednjoj školi“, naglasila je Ford, čitajući iskaz drhtavim glasom. Ova profesorica psihologije sa kalifornijskog univerziteta Palo Alto tvrdi kako ju je pijani Kavanaugh napao i pokušavao joj skinuti odjeću dok je on imao 17, a ona 15 godina.

„Brett me pipao i pokušao skinuti moju odjeću. To mu je bilo otežano jer je bio pijan i jer sam ispod odjeće nosila jednodijelni kupaći kostim. Mislila sam da će me silovati. Pokušala sam pozvati pomoć“, kazala je Ford i dodala kako su se Kavanaugh i njegov prijatelj pijano smijali tokom napada. 

Rekla je i kako ju je on pokušao rukom ušutkati, te da je uspjela pobjeći kad su Kavanaugh i drugi tinejdžer koji je bio u sobi pali s kreveta. 

Republikanac Chuck Grassley, predsjednik odbora, na otvaranju saslušanja je kazao kako želi da ono bude ugodno i dostojanstveno za oba svjedoka. 

Osudio je „medijski cirkus“ oko optužbi i rekao kako su i ona i Kavanaugh prošli kroz par teških tjedana otkad su te tvrdnje izašle u javnost. 

“Seksualno uznemiravanje je stravično”

Kavanaugh je u svom pripremljenom svjedočenju ponovno „nedvosmisleno i kategorički“ odbacio njezinu tvrdnju, kao i „ostale lažne i nepotvrđene“ optužbe drugih žena. 

„Seksualno uznemiravanje je stravično. Moralno je pogrešno. Ilegalno je. Protivi se mojoj vjeri i proturječi temeljnom obećanju ove nacije da su svi ljudi stvoreni jednaki i da se prema njima treba odnositi s poštovanjem i dostojanstvom“, rekao je Kavanaugh. 

Kandidate za Vrhovni sud mora potvrditi Senat, a Trumpovi republikanci kontroliraju to tijelo s minimalnom većinom od 51 naprema 49 zastupnika. To znači da bi dio umjerenih republikanaca koji još nisu otkrili hoće li podržati Kavanaugha mogli odrediti njegovu sudbinu. 

Odbor će o Kavanaughu glasati u petak, a Senat početkom idućeg sedmice. 

Izvor: Agencije