Abbas u UN-u: Jerusalem nije na prodaju

Palestina i Izrael bili su u centru pažnje u današnjem programu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Na programu su bila obraćanja lidera suprotstavljenih strana, Mahmouda Abbasa i Benjamina Netanyahua.

Abbas je u svom izlaganju izjavio da Jerusalem nije na prodaju, aludirajući na nedavni kontroverzni potez američkog predsjednika Donalda Trumpa da ambasadu SAD-a prebaci u taj grad, koji za Palestince ima ogroman značaj.

Abbas je, također, pozvao Trumpa da povuče tu, ali i odluku da ukine finansijsku pomoć Palestincima.

„Sve ove  odluke u suprotnosti su sa angažmanom Sjedinjenih Američkih Država u proteklom periodu“, dodao je palestinski lider.

Abbas je optužio Izrael za promociju aparthejda, nakon što je u julu osvojio „rasistički“ zakon jevrejske države, za koji je rekao da je „prešao sve crvene linije“.

„Ovaj zakon će neminovno dovesti do stvaranja rasističke države, a to vodi isključenju dvodržavnog rješenja“, istakao je Abbas.

Tokom govora, palestinski lider je poznao Međunarodni krivični sud Ujedinjenih naroda da istraži zločine koje je počnio Izrael.

Ukradeni dokumenti

Netanyahu je svoj govor počeo osvrnuvši se na Iranski nuklearni dogovor iz 2015. godine, govoreći da je „fundamentalna laž“.

„Mi smo mi se protivili jer predstavlja prijetnju našoj budućnosti, čak i opstanku. Bili smo protiv jer je baziran na fundamentalnoj laži da Iran ne radi na razvoju nuklearnog oružja“, istakao je Netanyahu.

Iraelski premijer je ponovio uvjerenje da Iran nastavlja rad na programu nuklearnog naoružanja, koje se bazira na dokumentima koje je Izrael u februaru ukrao iz vladinog skladišta u Teheranu.

Također, Netanyahu je kritikovao nuklearne inspektore UN-a što nisu izvršili više pregleda na lokacijama koje Iran nastoji sakriti od javnosti.

Izvor: Agencije