Rouhani u UN-u optužio Trumpa za ‘ekonomski terorizam’

Donald Trump je napao iransko vodstvo, za koje je kazao da je 'korumpirana diktatura' (EPA)
Donald Trump je napao iransko vodstvo, za koje je kazao da je 'korumpirana diktatura' (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani osudio je u obraćanju za govornicom Ujedinjenih naroda američku politiku prema Iranu, za koju je kazao da pokretanjem ekonomskog rata želi srušiti sadašnju iransku vlast, ocijenivši da je američki pristup osuđen na propast.

On je rekao da Sjedinjene Američke Države vode “ekonomski rat” protiv Irana, namećući jednostrane sankcije, koje su bile ukinute multilateralnim sporazumom s tom zemljom, postignutim 2015. godine, na osnovu kojeg se Teheran obavezao zaustaviti razvoj svog nuklearnog programa.

“Paradoksalno je da SAD ne skriva svoj plan za rušenje iranske vlade, čak i dok pozivaju na pregovore”, kazao je Rouhani, dodajući da je američka politika prema Iranu pogrešna od samog početka te da je pristup, koji podrazumijeva neprihvatanje volje iranskog naroda, koja je više puta izražena na izborima, osuđen na propast.

‘Trump pati od intelektualne slabosti’

Iranski predsjednik je rekao da “ekonomski rat koji je SAD poveo pod krinkom novih sankcija ne pogađa samo iranski narod, već ima štetne posljedice i za narode drugih zemalja, a taj je rat izazvao i ozbiljan poremećaj u međunarodnoj trgovini”.

“Ono što Iran kaže jasno je: ne ratu, ne sankcijama, ne prijetnjama, ne maltretiranju; samo ponašanje u skladu sa zakonom i ispunjavanje obaveza”, kazao je iranski predsjednik.

Rouhani se, međutim, u svom obraćanju nije libio ni uvreda na račun američkog predsjednika, za kojeg je rekao da pati od “intelektualne slabosti”.

Trump je nešto ranije u svom govoru napao iransko vodstvo, za koje je kazao da je “korumpirana diktatura” te da njegovo djelovanje i podrška pobunjeničkim grupama u Libiji, Siriji i Jemenu potiču nestabilnost na Bliskom istoku.

“Iransko vodstvo sije haos, smrt i destrukciju”, kazao je Trump, optuživši Iran da ne poštuje svoje susjede, niti granice suverenih zemalja.

Washington pocijepao sporazum

Rouhani je u svom govoru oštro uzvratio američkom predsjedniku.

“Suprotstavljati se multilateralizmu nije znak snage. Prije će biti da je to simptom intelektualne slabosti, ona odaje nesposobnost razumijevanja kompleksnog i međusobno povezanog svijeta”, rekao je iranski predsjednik.

“Kako možemo početi pregovore s administracijom koja se tako loše ponaša”, dodao je Rouhani, istaknuvši da se jedini mogući pregovori moraju voditi u UN-u, i to na osnovu sporazuma koji je “Washington pocijepao”.

Izvor: Agencije


Povezane

U New Yorku počinje zasjedanje Generalne skupštine UN-a. Prvog dana, sa posebnom pažnjom očekuje se obraćanje lidera SAD-a i Irana. Prije godinu, američki predsjednik Donald Trump prvi put se obratio Generalnoj skupštini UN-a, zaprijetivši da će potpuno uništiti Sjevernu Koreju. Danas je njegov ton znatno blaži, čak najavljuje i drugi susret sa sjevernokorejskim vođom Kim […]

Evropska unija želi da nastavi trgovinu sa Iranom, uprkos sankcijama Sjedinjenih Američkih Država. Predsjednik Trump je početkom godine povukao američki potpis sa Sporazuma o nuklearnoj energiji sa Iranom i ovoj zemlji uveo nove sankcije. Evropska unija i druge države potpisnice tog sporazuma sada traže načina da posluju s Iranom, a da pri tom izbjegnu američke […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO