Rouhani: Ne želimo rat!

Dok god dogovor služi našim interesima, ostaćemo u paktu (AP)
Dok god dogovor služi našim interesima, ostaćemo u paktu (AP)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je danas da Teheran nema namjeru da ulazi u rat sa američkim snagama na Bliskom istoku, gdje decenijama traje borba za uticaj između Irana i Saudijske Arabije, saveznika SAD.

„Ne želimo da ulazimo u rat sa američkim snagama u regionu“, rekao je Rouhani na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

On je dodao da će Iran ostati posvećen multinacionalnom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, iz kojeg se Vašington povukao u maju ove godine. 

„Dok god dogovor služi našim interesima, ostaćemo u paktu… Preostali članovi sporazuma preduzeli su veoma dobre korake ka napredovanju, ali Iran ima veća očekivanja“, rekao je Rouhani. 

Nove sankcije

SAD su ovih dana nastavile s prijetnjama Iranu, pa je tako američki predsjednik Donald Trump optužio Irance da siju haos i zaprijetio im novim sankcijama.

SAD će 4. novembra aktivirati nove sankcije kako bi obustavili izvoz nafte iz Irana, trećeg po veličini proizvođača u OPEC-u.

Istovremeno, američki saveznici na Bliskom istoku Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael pozvali su danas na svrgavanje režima u Iranu.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki predsjednik Donald Trump predsjedava sjednicom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Teme su mir i stabilnost u svijetu i sprječavanje širenja oružja za masovno uništenje. Očekuje se da će Trump najviše govoriti o Iranu. Jučerašnji je dan na sjednici Opće skupštine obilježio verbalni sukob njega i iranskog predsjednika Hasana Rouhanija zbog američkog napuštanja nuklearnog sporazuma s […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO