Papa na pragu Rusije upozorio na ‘prijetnju oružjem’

Papa Franjo, Estonija
Papa je upozorenje izrekao u Tallinnu, ali nije direktno spomenuo politiku Moskve (EPA)

Posljednjeg dana putovanja baltičkim zemljama, toekom kojeg je došao na rusku granicu, papa Franjo je u utorak osudio one koji posežu za “prijetnjom oružjem” i “raspoređivanjem snaga”.

Papa, koji je ovo upozorenje izrekao u homiliji na misi na otvorenom u Tallinnu, nije htio direktno spomenuti politiku Moskve.

Ali, upravo ona, nakon aneksije Krima i sukoba na istoku Ukrajine, zabrinjava društvo i čelnike u Litvaniji, Latviji i Estoniji.

“Taj govor može se tumačiti s obzirom na veze Rusije, Estonije i NATO-a. No, mislim da je papa više mislio na ličnu slobodu, jer je govorio i o potrošačkom ropstvu te o individualizmu”, rekao je za AFP Erkki Bahovski, estonski stručnjak za međunarodnu politiku i glavni urednik mjesečnika Diplomaatia.

Bez direktnog spominjanja Rusije

Estonski stručnjak za strateška pitanja Evelyn Kaldoja misli, pak, da je “jasno da je smjerao na Rusiju”, prenosi Hina.

Rusija redovno održava vojne vježbe nedaleko od granice baltičkih zemalja i njeni se vojni avioni približavaju njihovu zračnom prostoru, zbog čega NATO avkioni osiguravaju “zračnu policijsku patrolu”.

“Neki” ponekad misle da se snaga naroda mjeri drugim parametrima, a ne kršćanskim traženjem “pakta ljubavi”, rekao je papa.

“Neki su bučniji, (…) neki pojačavaju buku prijetnjom oružjem, raspoređivanjem snaga, strategijama … Oni se čine ‘jači'”, dodao je papa.

“Takav stav krije u sebi neprihvatanje etike, a s njome i neprihvatanje Boga”, upozorio je.

Ni u jednom javnom govoru u Litvaniji, Latviji i Estoniji papa nije direktno spomenuo Rusiju.

Na misama NATO-ovi vojnici u unformama

Na misama koje je služio papa Franjo moglo se vidjeti NATO vojnike u uniformama, pa tako belgijske u Litvaniji, kanadske u Latviji i britanske u Estoniji.

Litvanski prelat je iznio mišljenje koje dijele mnogi i u Latviji i u Estoniji, da papina posjeta pridonosi jačanju domoljublja.

“Prebrodili smo okupaciju. Znamo šta znači naći se pred tenkovima s molitvom na usnama, šta znači biti jedan uz drugog na baltički način (…) Danas nam treba ohrabrenje i nada kako se naš projekt izgradnje slobode ne bi zaustavio na pola puta”, rekao je u Kaunasu biskup Telsiaja Kestutis Kevalas.

Izvor: Agencije