Marokanska mornarica ubila migranta na Mediteranu

Marokanske vlasti tvrde da su ove godine osujetili više od 54.000 pokušaja nelegalnog dolaska migranata u Evropu (AP)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Maroka objavilo je da je jedan vojni brod ove zemlje u Mediteranu bio prisiljen otvoriti vatru na čamac s migrantima koji se oglušio na njegova upozorenja, te je tom prilikom ubijena jedna osoba.

Incident se dogodio u blizuni M’diq-Fnideqa.

Vlasti su saopštile da su snage mornarice pogodile jednu 22-godišnju ženu, koja je kasnije u bolnici podlegla povredama.

Povrijeđene su još tri osobe, od kojih je jedna u teškom stanju, pošto su joj ljekari morali amputirati ruku. Svi stradali su iz Maroka.

Na čamcu, za čijim upravljačem je bio Španac koji je uhapšen, bilo je 25 osoba, među kojima su bili i španski državljani koji se bave krijumčarenjem ljudi.

U Španiju došlo 38.852 migranata

Ovo je drugi put u posljednjih nekoliko dana da je marokanska mornarica intervenisala i zaustavila brod s ilegalnim migrantima na Mediteranu.

Maroko je glavna odskočna daska za migrante iz Afrike koji preko mora pokušavaju doći do evropskog tla.

Marokanske vlasti tvrde da su ove godine osujetili više od 54.000 pokušaja nelegalnog prelaska migranata iz Afrike u Evropu. Od toga, 13 posto je bilo Marokanaca, dok ostatak otpada na ostale afričke zemlje.

Podaci Ujedinjenih nacija govore da je do sredine septembra 38.852 migranata došlo u Španiju, više nego dvostruko više u odnosu na isti period prošle godine.

Izvor: Al Jazeera