Macron: Nacionalizam uvijek vodi ka porazu

Emmanuel Macron: Ne dozvolite da naša historija doživi krah; naša djeca to gledaju (AP)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron oštro je kritizirao u New Yorku svjetske lidere, koji gledaju samo svoje interese, i poručio kako “nacionalizam uvijek vodi ka porazu”, prenose agencije.

“Ne dozvolite da naša historija doživi krah. Naša djeca to gledaju”, poručio je on svjetskim liderima tokom obraćanja na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u utorak.

Lider Francuske je priznao kako stari svjetski poredak nije uspio riješiti problem rasprostranjene nejednakosti te pozvao na uspostavljanje “novog svjetskog poretka s humanim licem”.

Uz to, Macron je ukazao na rastući skepticizam prema UN-u, Evropskoj uniji i drugim međunarodnim organizacijama, kao i na “zamor od multilateralizma”, ali je istovremeno upozorio na opasnost od samodovoljnosti i izolacionizma.

Dvodržavno rješenje nema alternativu

Strastveno zalaganje francuskog predsjednika za globalnu saradnju, nakon što je američki predsjednik Donald Trump neke učesnike zasjedanja Generalne skupštine UN-a razočarao braneći politiku u stilu “Amerika na prvom mjestu”, bio je propraćen gromoglasnim aplauzom u sali.

Francuski mediji prenose kako se, govoreći poslije Trumpa, Macron založio za multilateralizam, ali i kako je nastupio kao glasnogovornik Evrope pred SAD-om i Kinom.

Također, pozvao je na rješavanje iranske krize “dijalogom i multilateralizmom”, za razliku od Trumpove namjere da izolira Teheran.

Između ostalog, Macron je svjetskim liderima rekao kako je vrijeme da vlasti prestanu govoriti ženama “šta da rade sa svojim tijelima”.

Vrijeme je, zaključio je, da međunarodna saradnja zaustavi nasilje nad ženama, kojima, kako je istakao, treba dati “zasluženo mjesto” u svjetskom rukovođenju.

On je tokom obraćanja pozvao Izrael da odustane od politike koja dovodi u opasnost mogući mirovni sporazum s Palestincima, javlja agencija Anadolija.

Hladan susret dva lidera

“Pozivam Izrael da odmah odustane od politike ugrožavanja mogućeg mirovnog sporazuma. Bilo bi pogrešno da Izrael nastavi takvu politiku”, kazao je on i upozorio kako se ne može postići mir kršenjem prava Palestinaca i donošenjem “jednostranih odluka”.

“Ne postoji održiva alternativa dvodržavnom rješenju prema kojem bi [Palestinci i Izraelci] u miru živjeli jedni pored drugih.”

Istakao je kako će Francuska i dalje podržavati institucije koje djeluju u okviru UN-a, dodajući i kako će povećati finansijsku podršku Organizaciji UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu – UNESCO i Agenciji UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama – UNRWA.

Trump i Macron susreli su se prije zasjedanja Generalne skupštine UN-a, a agencija AP navodi kako je taj susret protekao u prilično hladnoj i poslovnoj atmosferi, daleko od nekadašnje njihove prisnosti i “muške romanse”.

“Nema više prijateljskog stiskanja ramena, niti nježnog skidanja peruti sa sakoa, a ni Macronove nade da svoje naprosto nevjerovatno prijateljstvo s Trampom iskoristi da obuzda zapaljive nagone američkog predsjednika”, navodi američka agencija.

GMO brine evropske potrošače

Kada su se njih dvojica sastali u ponedjeljak u New York, površno su se rukovali i odmah prionuli na posao, pri čemu su se “složili da se ne slažu” kad je riječ o nuklearnom sporazumu s Iranom, Trumpovoj protekcionističkoj politici i jednostranoj podršci Izraelu, kako su navela dva savjetnika francuskog predsjednika.

“Poslovno raspoloženje je u kontrastu s Trumpovim ulagivanjem Macronu prilikom državne večere u aprilu i Macronovom više nego toplom dobrodošlicom Trumpovima na Ajfelovoj kuli prošle godine”, ocjenjuje AP.

Bijela kuća je saopćila kako su na sastanku “oba lidera potvrdila posvećenost bliskoj saradnji u odgovoru na globalne izazove”.

Macron je precizirao kako to znači saradnju kad je riječ o Siriji i novom trgovinskom sporazumu SAD s Evropom – sve dok to ne podrazumijeva američke GMO proizvode, koji brinu evropske potrošače.

Izvor: Agencije