Maas: Propast iranskog sporazuma vodi u destabilizaciju

Heiko Maas je ponovio podršku sporazumu iz 2015. godine kojim su Iranu nametnuta ograničenja nuklearnog programa (EPA)
Heiko Maas je ponovio podršku sporazumu iz 2015. godine kojim su Iranu nametnuta ograničenja nuklearnog programa (EPA)

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je naglasio važnost očuvanja iranskog nuklearnog sporazuma, upozorivši da će cijela regija biti destabilizirana ako Teheran nastavi raditi na vojnom nuklearnom programu.

“Ne želimo to – to bi moglo zapaliti cijelu regiju”, rekao je o n na početku zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, ponovivši podršku sporazumu iz 2015. godine kojim su Iranu nametnuta ograničenja nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje većine američkih i međunarodnih sankcija.

Nametnuta ograničenja onemogućavala su Teheran da proizvede nuklearnu bombu, prenosi Hina.

Američki predsjednik Donald Trump u maju ove godine izašao je iz nuklearnog sporazuma s Iranom, koji je potpisala prethodna administracija, na čelu s predsjednikom Barackom Obamom.

Trump je ponovno uveo sankcije toj zemlji, zaprijetivši da će strogo kažnjavati kompanije koje posluju s Iranom, uključujući finansijske institucije.

Evropa nastavlja poslovanje s Iranom

Maasovi komentari uslijedili su nakon što su evropske stranke u sporazumu, unatoč američkim sankcijama, kasno u ponedjeljak objavile planove za otvaranje novih načina plaćanja koji bi olakšali posao s Iranom.

Te planove objavila je ministrica vanjskih poslova Evropske unije Federica Mogherini, u izjavi nakon ministarskog sastanka na marginama aktuelne Generalne skupštine UN-a, a na kojemu su sudjelovali predstavnici Rusije, Britanije, Francuske, Njemačke i Kine.

Poručila je kako su EU potpisnice nuklearnog sporazuma s Iranom i dalje predane njegovu očuvanju te da aktivno rade na stvaranju posebnih kanala za isplatu kako bi mogle nastaviti trgovati s Iranom unatoč američkim pritiscima.

EU traži načine da zaštiti evropske kompanije koje posluju s Teheranom, iako su se mnoge multinacionalne kompanije već odlučile povući iz Irana.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO