Bolton poručio Iranu da ga čeka pakao ako naškodi SAD-u

Ponovo su stupile na snagu sankcije koje se odnose na iransku energetiku, brodogradnju, transport i finansijski sektor (EPA)

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton upozorio je iranske vlasti kako ih “čeka pakao” ako naškode Sjedinjenim Američkim Državama, njihovim građanima ili saveznicima, prenose agencije.

Upozorenje je uslijedilo nekoliko sati nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump optužio Iran da sije “haos, smrt i uništenje” po Bliskom istoku, a iranski predsjednik Hassan Rouhani odgovorio kritizirajući Trumpovu administraciju zbog pokazanog neprijateljstva.

Bolton je, na konferenciji o Iranu u New Yorku u utorak, rekao kako će se “ubilački režim mula u Teheranu” suočiti s teškim posljedicama ako nastave “lagati, varati i obmanjivati”.

‘Motrimo na vas i gonit ćemo vas’

“Ako radite protiv nas, naših saveznika ili naših partnera, ako naškodite našim građanima, zaista vas čeka pakao. Moja poruka je jasna – motrimo na vas i gonit ćemo vas”, upozorio je on.

Bolton je zaključio da Iran ne poštuje svoje susjede, niti granice, a ni suverena prava država, već da, umjesto toga, iranski lideri “pljačkaju resurse zemlje kako bi se obogatili i širili haos po Bliskom istoku i znatno šire”.

U srijedu će Trump predsjedavati sastankom Vijeća sigurnosti UN-a posvećenom Iranu i neširenju nuklearnog oružja.

SAD je nedavno uveo sankcije Iranu, nakon što se povukao iz nuklearnog sporazuma koji je 2015. godine postignut između Teherana i velikih sila, a kojim su nuklearne aktivnosti Irana ograničene u zamjenu za ublažavanje ranije uvedenih sankcija.

Optužbe za psihološki rat

Rouhani je u utorak u New Yorku poručio kako bi dijalog trebao početi obustavljanjem prijetnji i, kako je naveo, “nepravednih sankcija”, dodavši kako se nijedna država ne može silom dovesti za pregovarački sto.

“SAD međunarodne odnose shvata na autoritaran način. Smatra da moć znači pravo. Njegovo shvatanje moći, pod kojom ne podrazumijeva pravni i legitimni autoritet, odražava se u siledžijstvu i nametanju”, rekao je iranski lider.

Iran je Trumpa optužio da vodi “psihološki rat” protiv Teherana i poriče bilo kakvu umiješanost u terorizam, tvrdeći uporno kako je iranski nuklearni program u potpunosti mirnodopski.

Izvor: Agencije