Video: Trump se hvalio, članovi UN-a se smijali

Američki predsjednik Donald Trump istakao je danas, na početku svog govora na zasjedanju Generalne skupštine UN-a, uspjehe Sjedinjenih Američkih Država pod njegovim vodstvom, što je izazvalo smijeh među mnogim prisutnim šefovima država i delegatima, prenosi AP.

U obraćanju liderima iz cijelog svijeta, Trump je rekao da američka ekonomija “cvjeta kao nikada prije” i da je njegova administracija za manje od dvije godine postigla više nego gotovo ijedna druga administracija.

Na smijeh prisutnih, koji je uslijedio nakon njegovih hvalisavih riječi, kako navodi američka agencija, Trump je izjavio:

“Nisam očekivao ovakvu reakciju, ali – u redu je”.

Trump je istakao da je SAD “snažnija, sigurnija i bogatija zemlja” nego kada je on došao na funkciju predsjednika januara 2017.

“Uz Ameriku smo, uz američki narod, i uz svijet”, poručio je američki predsjednik.

‘Iz Sjeverne Koreje više ne lete rakete’

Trump je kazao da iz Sjeverne Koreje “rakete više ne lete na sve strane” i ne prijete susjedima, a ujedno je pohvalio hrabre korake lidera te zemlje u cilju denuklearizacije.

Prije godinu dana, Trump je u UN-u ismijao sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una nazvavši ga “raketašem” (Rocket Man), ali ove godine je njegova poruka drugačija i glasi “hvala Kimu”, prenosi Tanjug agenciju AP.

U današnjem obraćanju, Trump je istakao da cijeni korake koje Kim preduzima u cilju denuklearizacije.

“Rakete više ne lete na sve strane, nuklearne probe su obustavljene, neki vojni objekti se već zatvaraju”, rekao je američki predsjednik, prenosi Reuters.

Ipak, napomenuo je da “tu ima još posla” i da sankcije Pjongjangu moraju ostanu na snazi dok se proces denuklearizacije ne sprovede do kraja.

Američki predsjednik je govorio i o Kini, rekavši da veoma poštuje kineskog predsjednika, ali da se trgovinski disbalans s Pekingom “ne može tolerirati”.

Izolacija Irana

U govoru u sjedištu UN-a u New Yorku, Trump je, također, pozvao svjetske zemlje da se pridruže SAD u izoliranju Irana zbog ponašanja koje on smatra agresivnim.

Trump je rekao da je pokrenuo kampanju “ekonomskog pritiska” kako bi se Iranu uskratio novac koji mu je potreban da bi nastavio sa “krvavom agendom” razaranja i krvoprolića u Siriji i Jemenu.

Kako je istakao, Iran ne poštuje svoje susjede niti njihove granice, a režimu koji uzvikuje “smrt Americi” i prijeti Izraelu uništenjem ne smije se, kaže, dozvoliti da se domogne nuklearne bombe.

Američki predsjednik je u svom obraćanju odbacio princip “globalnog upravljanja, kontrole i dominacije”, poručivši da poštuje pravo svake zemlje da sledi vlastite običaje, uvjerenja i tradiciju.

Sjedinjene Američke Države, naglasio je, nikada neće govoriti drugim zemljama kako da žive, rade ili se mole.

Ali, napomenuo je Trump, SAD očekuje od drugih zemalja da “zauzvrat poštuju suverenitet Amerike”.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U New Yorku je počelo redovno zasjedanje Generalne skupštine UN-a. Sjednice se održavaju jednom na godinu, a ova će trajati devet radnih dana. Prvog dana Skupštini će se, izeđu ostalih, obratiti Donald Tramp, Hassan Rouhani, Emmanuel Macron i Reccep Tayyip Erdogan. Zasjedanje je otvorio generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres. Više informacija ima Ivica Puljić.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO