Svjetska banka upozorava: Ekonomija u Gazi propada

Nezaposlenost u Gazi prešla je 50 posto, dok je bez posla čak 70 posto mladih (Reuters)
Nezaposlenost u Gazi prešla je 50 posto, dok je bez posla čak 70 posto mladih (Reuters)

Ekonomija u Pojasu Gaze propada, zbog 11-godišnje blokade enklave i smanjenja humanitarne pomoći, kaže se u novom izvještaju Svjetske banke.

Prema dokumentu, ekonomija u Gazi je u “slobodnom padu”, a u prvom kvartalu 2018.  godine zabilježila je pad od šest posto, uz upozorenje da joj prijeti i dodatni.

Nezaposlenost u Pojasu Gaze prešla je brojku od 50 posto, dok je čak 70 posto mladih bez posla.

“Kombinacija rata, izolacije i unutrašnjih previranja ostavlja Gazu u lošem ekonomskom stanju”, rekla je Marina Wes, direktorica Svjetske banke za regiju.

Pad je uzrokovao veliki broj faktora, uključujući odluku palestinskih vlasti da Gazi smanji mjesečna izdavanja za 30 miliona dolara.

Poziv na ukidanje restrikcija

Svjetska banka pozvala je Izrael da ukine restrikcije za trgovinu i kretanje ljudi i dobara kako bi se enomomija u Gazi oporavila.

Također, apeluje na palestinske vlasti da počnu raditi na politici ekonomskog razvoja.

Palestinci iz Gaze još od marta održavaju stalne demonstracije pored ograde koju su podigli Izraelci, protestujući protiv blokade pojasa koja je uvedena 2007. godine.

Tokom tih protesta, izraelski vojnici ubili su najmanje 174 Palestinca, što je ponukalo aktiviste za ljudska prava da optuže Izrael za nezakonitu upotrebu sile protiv nenaoružanih demonstranata.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Zaposleni UN-ove agencije za palestinske izbjeglice u Gazi stupili su u štrajk zbog odluke SAD-a da prestane finansirati tu organizaciju. Agencija vodi škole, bolnice, izbjegličke kampove i socijalne službe za milione Palestinaca na Bliskom Istoku

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO