Slovenci prvi put izveli transplantaciju oba plućna krila

Godišnje na transplantaciju pluća u Sloveniji čeka u prosjeku pet pacijenata, (EPA)
Godišnje na transplantaciju pluća u Sloveniji čeka u prosjeku pet pacijenata, (EPA)

U Ljubljanskom Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) prošlog sedmice ljekari su prvi put izveli transplantaciju oba plućna krila na pacijentici koja se dobro oporavlja, objavila je najuglednija slovenska medicinska ustanova, prenosi Hina.

Godišnje na transplantaciju pluća u Sloveniji čeka u prosjeku pet pacijenata, a do sada su se za slovenske osiguranike izvodile u Beču, dok sada ekipa domaćih torakalnih kirurga, anesteziologa i liječnijka intenzivne medicine, koji su se obučavali u Austriji, računa da će moći izvesti 15 do 20 presađivanja pluća godišnje.

Domaći stručnjaci

Operiranoj bolesnici koja se ovih dana brzo oporavlja presađena su pluća donatora iz inozemstva koja su dopremljena vladinim zrakoplovom.

Pročelnik centra za transplantaciju ljubljanskoga UKC-a Ivan Kneževič pojasnio je u utorak na konferenciji za novinare da presađivanje pluća slovenskim pacijentima omogućuju od 1998., ali se u ovom slučaju prvi put radilo o transplantaciju obaju plućnih krila u domaćoj ustanovi koje su izveli domaći stručnjaci.

Izvor: Agencije


Povezane

Slovenija za organizovanu prehranu u osnovnim školama godišnje izdvaja više od 35 miliona eura. Većina škola ima svoje kuhinje, a nude do četiri obroka dnevno. U osnovnim školama i dalje se kao obavezni predmet predaje i domaćinstvo, gdje djeca kuhaju, uče o zdravoj prehrani, ekologiji i pravima potrošača. Kako to izgleda u praksi, u Zrečama, […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO