Ruski sud: Navaljnom još 20 dana zatvora

Aleksej Navaljni je uhapšen odmah po isteku 30-dnevne zatvorske kazne (Reuters)
Aleksej Navaljni je uhapšen odmah po isteku 30-dnevne zatvorske kazne (Reuters)

Ruski sud osudio je u ponedjeljak opozicionog lidera Alekseja Navaljnog na još 20 dana zatvora, nakon što je u jutarnjim satima pušten po isteku 30-dnevne zatvorske kazne i odmah ponovo uhapšen, saopćila je glasnogovornica ruskog opozicionara.

Navaljni se tereti za kršenje zakona o protestima, prenosi Tanjug.

Čim je u ponedjeljak ujutro izašao iz zatvora u Moskvi, gdje je izdržao 30-dnevnu kaznu zbog organiziranja neodobrenog protestnog skupa ranije ove godine, Navaljnog je odveo policajac.

Okružni sud mu je tokom dana izrekao novu kaznu, u trajanju od 20 dana zatvora, na osnovu optužbi da je organizirao još jedan skup ranije ovog mjeseca, a u kojem su nanesene tjelesne povrede policajcima i oštećeno patrolno vozilo.

Val nezadovoljstva naroda

Navaljni je optužbe porekao, rekavši da je 30 dana proveo u zatvoru te da nije ni mogao organizirati neodobreni protest u to vrijeme.

Nova zatvorska kazna izrečena je Navaljnom usred vala nezadovoljstva naroda zbog produženja granice za odlazak u penziju.

Navaljni je već izdržavao niz zatvorskih kazni zbog predvođenja neodobrenih protesta širom zemlje.

Izvor: Agencije


Povezane

Ruski opozicioni lider pozvao je građane da izađu na ulice 9. septembra i na taj način iskažu nezadovoljstvo zbog Vladinog plana za podizanje starosne granice za penzioniranje.

25 Aug 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO