Novi dogovor EU-a i Irana za zaobilaženje američkih sankcija

Evropska unija odlučila je uspostaviti novi mehanizam osiguranja zakonite trgovine s Iranom bez sudaranja američkih sankcija, što se tumači kao veliko ignoriranje stava Sjedinjenih Američkih Država.

Evropljani će napraviti nove kanale isplata kako bi osigurali naftne i druge veće poslovne dogovore s Iranom kako bi se izbjegle američke kaznene mjere, kazala je šefica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini u ponedjeljak kasno navečer.

Američki predsjednik Donald Trump povukao se ovog maja iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine i ponovo nametnuo sankcije ovoj azijskoj državi.

Nastavak trgovine s Iranom

Objava Mogherini uslijedila je nakon sastanka s ministrima vanjskih poslova Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije, Kine i Irana na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

“Ovo praktično znači kako će članice EU-a uspostaviti legalno tijelo za provođenje legitimnih finansijskih transakcija s Iranom i to će omogućiti evropskim kompanijama da nastave trgovati s Iranom u skladu sa zakonom EU-a, a to bi moglo biti otvoreno i za druge partnere iz svijeta”, navela je ona nakon sastanka koji je bio zatvoren za javnost.

Evropska unija, zajedno s Rusijom i Kinom, objavila je u zajedničkom saopćenju kako će “tijelo za specijalne namjene pomoći i osigurati ekonomskim operaterima da nastave s legitimnim poslovima s Iranom”.

U saopćenju se dodaje kako šest država potpisnica sporazuma iz 2015. godine “ponovo potvrđuju posvećenost punoj i efikasnoj provedbi [nuklearnog sporazuma] u dobroj vjeri i konstruktivnoj atmosferi”.

Formalno poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (Joint Comprehensive Plan of Action – JCPOA), iranski nuklearni sporazum je okončao skoro 12-ogodišnji spor između Irana iz zapadnih sila 2015. godine.

Predvodila ga je administracija tadašnjeg američkog predskednika Baracka Obame i po njemu su ukinute međunarodne sankcije.

U novembru nove sankcije

Cilj sporazuma bio je sprečavanje Teherana da razvije nuklearno oružje, no Trump je u maju objavio kako se jednostrano povlači iz njega, jer smatra kako nije dovoljno jak i nije dovoljno pokrio ostala pitanja koja su brinula SAD i saveznike, kao što je iranski vojni utjecaj na Bliskom istoku i program balističkih raketa.

Washington je, također, optužio Teheran da promovira međunarodni terorizam, što Islamska Republika kategorično negira.

Sljedeća runda američkih sankcija se očekuje u novembru, a cilj joj je blokada izvoza iranske nafte.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U New Yorku počinje zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. U fokusu će biti Sjeverna Koreja i Iran. Odnosi Teherana i Washingtona zategnuti su poslije incidenta u Iranu i optužbi da SAD podržava separatističke grupe u toj zemlji. Ivica Puljić je u New Yorku.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO