Desnica na čelu Parlamenta Švedske, vlada neizvjesna

Za predsjednika Parlamenta izabran je Andreas Norlen iz liberalno-konzervativne Umjerene partije (EPA)
Za predsjednika Parlamenta izabran je Andreas Norlen iz liberalno-konzervativne Umjerene partije (EPA)

Stranke desnice i centra u Švedskoj su, zahvaljujući glasovima ekstremne desnice, dobile mjesto predsjednika Parlamenta, konstituiranog poslije izbora od 9. septembra, na kojima nijedna stranka nije osvojila apsolutnu većinu da sama formira vladu.

To je važna vijest uoči značajnog glasanja u jednodomnom Parlamentu, koji će vjerovatno predložiti izglasavanje nepovjerenja odlazećoj vladi socijaldemokrate Stefana Loftvena.

U tom slučaju Loftven bi tehnički obavljao funkciju do izbora novog šefa vlade, a to bi moglo trajati sedmicama, prenosi Beta.

Tajno glasanje

Za predsjednika Parlamenta izabran je Andreas Norlen iz liberalno-konzervativne Umjerene partije.

Glasanje je bilo tajno, ali je ekstremno desničarska stranka Demokrate za Švedsku, koja ima 62 poslanika, ranije navela da će podržati konzervativnog, desničarskog kandidata, vjerovatno očekujući nešto zauzvrat.

Poslije odlaska Loftvena, Norlen bi mogao za mandatara buduće vlade imenovati lidera konzervativaca Ulfa Kristerssona.

Dosadašnja vladajuća ljevičarska koalicija na izborima je osvojila samo jedno poslaničko mjesto više u odnosu na desničarsku i centrističku koaliciju, zbog čega neizvjesni pregovori o novoj vladi mogu dugo trajati.

Izvor: Agencije


Povezane

Građani Švedske sutra izlaze na izbore, na kojima bi, prema anketama, krajnje desno orijentirane švedske demokrate mogle da zabilježe historijski rezultat i formiraju vladu. Sigurnost i imigracije pitanja su od kojih će zavisi rezultat izbora. Antiimigraciona politika desničara dobila je znatno veću podršku, nego obećanje da će održati referendum o izlasku iz Evropske unije.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO