Bahrein uhapsio 169 osoba zbog formiranja lokalne verzije Hezbollaha

Nemiri u Bahreinu počeli su 2011. godine (AP)

Vlasti Bahreina pritvorile su i podigle optužnice protiv 169 osoba zbog toga što su formirali “Bahreinski Hezbollah”, lokalnu verziju naoružane šiitske grupe iz Libana.

Ova objava uslijedila je nakon niza hapšenja i strogog kažnjavanja u zaljevskoj državi, u kojoj se optuženicima na teret stavlja oružava pobuna, dok aktivisti tvrde da se radi o miroljubivim članovima opozicije.

Malenu, ali strateški dobro pozicioniranu arapsku kraljevinu potresaju manji nemiri od 2011. godine, kada su većinske sunitske vlasti silom ugušile proteste šiitskih aktivista za ustavnu monarhiju sa izabranim premijerom.

Bacanje kamenja 

Vlasti su kontinuirano optuživale Iran i njegove saveznike, uključujući Hezbollah, da podrivaju nemire, što je Teheran demantovao.

Glavni tužilac Ahmad al-Hamadi rekao je da će ovim osobama, od kojih je 111 u pritvoru, biti suđeno za “formiranje terorističke organizacije… pod imenom Bahrain Hezbollah”, u saradnji sa iranskim obavještajnim službama.

Neki od pritvorenika su optuženi da su putovali u inostranstvo kako bi ih Iran i njegovi saveznici obučili za rukovanje oružjem i eksplozivima.

Hezbollah je jedna od najbolje obučenih i opremljenih naoružanih grupa u svijetu, dok se nasilje u Bahreinu uglavnom sastoji od bacanja kamenja improviziranih bombi od benzina na policijske patrole.

Izvor: Al Jazeera