Al Thani: Unaprijed dogovorena kampanja protiv Katara

Katarski emir Tamim Bin Hamed Al Thani je pred Generalnom skupštinom Ujedinjanih nacija govorio i zaljevskoj krizi, te je kazao da je njegova zemlja i dalje spremna da se kriza riješi kroz dijalog temeljen na uzajamnom poštovanju suverenih nacija. 

“Godinu dana nakon ilegalne blokade nametnute Kataru otkrivene su mnoge činjenice koje govore o unaprijed dogovorenoj kampanji protiv Katara. Međunarodna zajednica prepoznala je da su optužbe protiv moje zemlje unaprijed smišljene . To je bilo bezočno kršenje međunarodnog prava. Uprkos svim mjerama preduzetim da se našteti Kataru i katarskom narodu na ekonomskom i sigurnosnom polju, period nakon nepravedne opsade pokazao je jačanje Katara i konsolidaciju njegove uloge kao aktivnog partnera u regionalnoj i međunarodnoj areni”, rekao je Al Thani.

Predsjednik Irana Hassan Rouhani za govornicom je optužio Sjedinjene Američke Države da žele da svrgnu iranski režim.

Rouhani je rekao da je stav američkog predsednika Donalda Trampa “apsurdan”.

Tramp je ranije danas za istom govornicom pozvao nacije da izoluju iranski režim, govoreći da je u Teheranu na vlasti korumpirana diktatura.

U svom govoru, francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je da se iranska kriza riješi kroz “dijalog i multilateralizam”, nedugo nakon poziva njegova američkog kolege Donalda Trumpa na “izolaciju iranskog režima”.

“Gaženje” Palestinaca

“Danas ne smijemo pojačavati regionalne napetosti, nego ponuditi širu agendu koja će omogućiti rješavanje nuklearnog, balističkog i regionalnog problema koji je posljedica iranske politike, ali kroz dijalog i multilateralizam”, istaknuo je, uz napomenu da se “gaženjem” Palestinaca i pokretanjem jednostanih jednostranih inicijativa neće riješiti izraelsko-palestinski sukob.

Prije toga, američki predsjednik Donald Trump istakao je, na početku svog govora na zasjedanju Generalne skupštine UN-a, uspjehe Sjedinjenih Američkih Država pod njegovim vodstvom, što je izazvalo smijeh među mnogim prisutnim šefovima država i delegatima, prenosi AP.

U obraćanju liderima iz cijelog sveta, Trump je rekao da američka ekonomija “cvjeta kao nikada prije” i da je njegova administracija za manje od dvije godine postigla više nego gotovo ijedna druga administracija.

Na smijeh prisutnih, koji je uslijedio nakon njegovih hvalisavih riječi, kako navodi američka agencija, Trump je izjavio: “Nisam očekivao ovakvu reakciju, ali – u redu je”.

Trump je istakao da su Sjedinjene Američe Države “snažnija, sigurnija i bogatija zemlja” nego kada je on došao na funkciju predsjednika januara 2017.

“Uz Ameriku smo, uz američki narod, i uz svijet”, poručio je američki predsjednik.

Interesi pet članica

On je izjavio da će SAD stupiti u akciju ako režim Bashar al-Assada u Siriji bude koristio hemijsko oružje.

Kazao je da Iran ne poštuje susjede te da širi haos u regiji i šire.

Ranije je izjavio da se neće sastati sa iranskim rukovodstvom dok Teheran ne “promjeni pjesmu“.

Nakon Trumpa je govorio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Kazao je da Vijeće sigurnosti UN-a služi interesima pet članica koje imaju pravo veta i nijemo posmatra zvjerstva koja se dešavaju.

Spomenuo je i spor Izraela i Palestine, kazavši da oni koji šute na zvjerstva prema Palestincima i pokušavaju da im smanje pomoć, time samo hrabre tiranine.

Osvrnuo se i na siromaštvo u svijetu, kazavši da, ukoliko je imetak 62 najbogatijih ljudi ravno imetku polovine svijeta, ili 3,6 milijardi ljudi, to znači da postoji problem.

Predsjednik Turske Erdogan pozvao je na reformu organa Ujedinjenih naroda, ocijenivši takav korak neophodnim.

Kako javlja Anadolija, Erdogan i Trump su se susreli na marginama zasjedanja, između svojih obraćanja.

Fahrettin Altun, šef za odnose s javnošću u Kabinetu turskog predsjednika, na Twitter profilu je napisao da su se Erdogan i Trump susreli izvan sale Generalne skupštine, te da je susret bio iskren i kratak.

Izvor: Al Jazeera i agencije