Vojska Mijanmara: UN nema pravo da se miješa u naše poslove

Min Aung Hlaing je odbacio mogućnost povlačenja vojske iz političkog života Mijanmara (EPA)
Min Aung Hlaing je odbacio mogućnost povlačenja vojske iz političkog života Mijanmara (EPA)

Ujedinjeni narodi (UN) “nemaju pravo da se  miješaju” u poslove Mijanmara, izjavio je načelnik Generalštaba vojske te zemlje, general Min Aung Hlaing, poslije optužbi na račun šestorice vojnih zvaničnika za genocid zbog brutalnosti prema muslimanskoj manjini Rohinja.

“Nijedna zemlja, nijedna organizacija i nijedna grupa nema pravo da se miješa u politiku naše zemlje”, rekao je general, prenijelo je službeno glasilo Vojske Mijanmara.

On je odbacio mogućnost povlačenja vojske iz političkog života Mijanmara, prenosi Beta.

Vojno učešće

“Zemlje širom svijeta biraju demokratski sistem koji im odgovara (…) Mijanmar je izabrao put demokratske višepartijske politike”, rekao je načelnik generalštaba.

On je dodao da će vojska ostati veoma uključena dok se sukobi vezano za pobune nekih etničkih zajednica u zemlji – od kojih neki traju skoro sedamdeset godina – ne riješe.

Istražitelji UN-a su ranije ovog mjeseca ocijenili da je stepen brutalnosti vojske Mijanmara prema Rohinjama u toj zemlji “teško zamisliv”.

U izvještaju predstavljenim pred Vijećem UN-a za ljudska prava vojska Mijanmara se teško optužuje i traži se da se šestorici vojnih zvaničnika sudi za genocid.

Stotine hiljada Rohinja izbjegle su u susjedni Bangladeš od augusta 2017. godine zbog kampanje koja je uslijedila poslije nekoliko pobunjeničkih napada na vojne i policijske punktove u Mijanmaru.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO