U sjedištu UN-a otkrivena statua Nelsona Mandele

Mandelina statua trebala bi poslužiti kao inspiracija članicama UN-a (EPA)
Mandelina statua trebala bi poslužiti kao inspiracija članicama UN-a (EPA)

U sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku danas je otkrivena statua Nelsona Mandele, južnoafričkog lidera koji je rođen prije tačno 100 godina, javlja Anadolija.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres kazao je na svečanosti kako je Mandela utjelovio najviše vrijednosti za koje se zalaže UN, kao što su mir, praštanje, suosjećanje i dostojanstvo.

Tokom dana, Mandeli će biti odata i počast na samitu mira na početku zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Slavljenje različitosti

Mandela je u zatvoru proveo 27 godina tokom aparthejda, a četiri godine nakon izlaska na slobodu je postao prvi tamnoputi predsjednik Južnoafričke Republike.

Umro je 5. decembra 2013. u Johannesburgu. Sahranjen je u Qunuu, rodnom selu, na jugu zemlje.

Slavljen za života gotovo poput sveca, dan njegovog rođenja u Južnoj Africi proglašen je svojevrsnim nacionalnim praznikom, Danom Mandele.

Predsjedatelj Generalne skupštine UN-a Maria Fernanda Espinosa Garcia kazala je da bi Mandelina statua trebala poslužiti kao inspiracija članicama UN-a i podsjećati da se različitosti trebaju slaviti.

Izvor: Agencije


Povezane

Odbor Ujedinjenih naroda za sankcije navodi kako je Seul prošle godine dva puta dozvolio uplovljavanje brodovima koji su prevozili ugalj iz Sjeverne Koreje, čime su prekršene međunarodne sankcije.

17 Jul 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO