Trump: Optužbe protiv Kavanaugha ‘isključivo političke’

Trump brani Bretta Kavanaugha (EPA)
Trump brani Bretta Kavanaugha (EPA)

Optužbe za spolno zlostavljanje protiv sudca Bretta Kavanaugha, kandidata Donalda Trumpa za Vrhovni sud Sjedinjenih Država, “isključivo su političke” naravi, istaknuo je u ponedjeljak u New Yorku američki predsjednik.

“To je izniman čovjek s prošlosti bez mrlja”, “sjajna osoba”, rekao je Trump o konzervativnom sudcu. “Sve ovo dolazi iznenada i po mom mišljenju isključivo je političke naravi”, rekao je predsjednik Trump, istaknuvši da se optužbe iznose trideset godina nakon navodnog počinjenja djela.

Časopis New Yorker je u nedjelju objavio svjedočanstvo sudčeve bivše kolegice s fakulteta Deborah Ramirez (53) koja ga optužuje za napastovanje. Na zabavi 80-ih mladi Kavanaugh ju je navodno prisilio da mu dodiruje intimne dijelove čemu se ona opirala, što sudac odlučno niječe.

U četvrtak javno saslušavanje

Sedmicu dana ranije, bivša poznanica iz srednjoškolskih dana Christine Blasey Ford (51) izjavila je za Washington Post da ju je Kavanaugh početkom 80-ih gurnuo na postelju i pokušao je svući. I to je odlučno demantirao.

Pravni odbor Senata zadužen za proučavanje kandidatura za Vrhovni sud, treba u četvrtak javno saslušati sudca i Blasey Ford, naučnicu na polju psihologije.

Nekoliko sedmica prije izbora na sredini mandata koje demokrati žele pretvoriti u referendum protiv Trumpa, ta bi saslušanja mogla utjecati na izbore.

Osim toga, potvrda sudca Kavanaugha omogućila bi premoć konzervativaca u Vrhovnom sudu na duži niz godina. To najviše sudsko tijelo u SAD-u odlučuje o važnim pitanjima za američko društvo kao što su nošenje oružja, istospolni brak, abortus, pozitivna diskriminacija i slično.

Izvor: Agencije


Povezane

Žena koja je optužila kandidata Donalda Trumpa za sudiju američkog Vrhovnog suda za seksualno zlostavljanje dobit će više vremena da pregovara o uslovima njenog svjedočenja. Christine Blaise Ford tvrdi da ju je Brett Kavanaugh napao na zabavi 1982., što on poriče.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako ne bi bilo dobro kada se žena koja je optužila kandidata za suca Vrhovnog suda za seksualno zlostavljanje ne bi pojavila na svjedočenju pred Senatom. Christine Blasey Ford zatražila je da, prije svjedočenja, FBI provede istragu o tom slučaju.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO