Nigerijski pirati oteli posadu broda, među njima državljani Hrvatske i BiH

Sindikat pomoraca Hrvatske je u kontaktu s kolegama iz švicarskog sindikata (EPA)
Sindikat pomoraca Hrvatske je u kontaktu s kolegama iz švicarskog sindikata (EPA)

Nigerijski pirati oteli su 12 članova posade švicarskog teretnog broda, među kojima su i državljani Hrvatske i Bosne i Hercegovine, javljaju agencije.

Švicarska kompanija Massoel potvrdila je napad na svoj teretni brod Glarus u nigerijskim vodama. Brod je prevozio pšenicu od Lagosa do Port Harcourta. 

“Pirati su se uspeli dugim ljestvama i prerezali žicu na palubi”, javlja AFP. Potom su uništili veći dio komunikacijske opreme na brodu i oteli 12 članova posade. 

Saradnja s vlastima

Sedmero talaca su Filipinci, a po jedan je iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Ukrajine i Rumunije, objavila je nigerijska agencija za pomorsku upravu i sigurnost (NMASA), prenosi BBC.

Sindikat pomoraca Hrvatske je u kontaktu s kolegama iz švicarskog sindikata, ali ni oni nemaju više informacija. 

“Još uvijek se smatraju nestalima”, rekao je čelnik NMASA-e Sunday Umoren.  Iz švicarske kompanije kažu da su obavijestili poredice otetih.

“Kompanija sarađuje s vlastima i stručnjacima kako bi osigurala brzo i sigurno oslobađanje talaca”, kaže se u saopćenju. 

Piratski napadi i otmice su česte u Nigeriji, a osim stranaca, česte mete su i bogati Nigerijci.

Izvor: Agencije


Povezane

Nemogućnost procesuiranja odgovornih i dalje uzrokuje neizvjesnost i strah među mornarima koji svakodnevno plove vodama jugoistočne Azije.

07 Dec 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO