Kineska katolička crkva ostaje lojalna Komunističkoj partiji

Kineska katolička crkva je saopćila da će istrajati na putu socijalističkog društva (Arhiva)

Kineska katolička crkva potvrdila je lojalnost vladajućoj Komunističkoj partiji, a istovremeno je pozdravila značajan sporazum koji je sa Vatikanom postigla o imenovanju novih biskupa.

Kineska katolička crkva je saopćila da će “istrajati na putu socijalističkog društva, pod rukovodstvom Kineske komunističke partije”, prenosi Reuters.

Katolička crkva Kine ističe “duboku ljubav prema otadžbini” i “iskrenu podršku sporazumu s Vatikanom”, izrazivši nadu da će se odnosi između Kine i Vatikana dodatno poboljšati.

Imenovanje biskupa

Vatikan je u subotu s Kineskom katoličkom crkvom potpisao sporazum kojim joj daje dugo željenu i odlučujuću riječ kad se govori o imenovanju biskupa u Kini.

Gotovo 12 miliona kineskih katolika podijeljeno je između Kineske katoličke crkve, diskretno lojalne Vatikanu, i Katoličkog patriotskog udruženja, koje je pod nadzorom države, napominje britanska agencija.

Mogućnost takvog sporazuma podijelila je katoličke zajednice širom Kine, od kojih neke strahuju od jačanja represije ako Vatikan prepusti više kontrole Pekingu.

Drugi žele približavanje dvije strane i izbjegavanje potencijalne shizme.

Izvor: Agencije