Google slavi 20. rođendan

Googleov rani kodeks ponašanja sadržavao je sada već legendarni moto 'Nemoj biti zao' (EPA)
Googleov rani kodeks ponašanja sadržavao je sada već legendarni moto 'Nemoj biti zao' (EPA)

Google slavi 20. rođendan u ponedjeljak obilježavajući dva desetljeća u kojima se razvio u tražilice tako utkane u svakodnevni život da je njegovo ime postalo glagol.

Kompanija planira proslaviti rođendan u San Franciscu ceremonijom posvećenom budućnosti internetskog pretraživanja i obećala je pritom nekoliko iznenađenja.

Larry Page i Sergey Brin bili su studenti Univerziteta Stanford, nedaleko od Silikonske doline, kada su počeli raditi na stvaranju pretraživača koji će biti drugačiji od svih dotadašnjih, prenosi Hina.

Dvojac je razvio softver koji je uzeo u obzir faktore kao što su odnosi između internetskih stranica kako bi im to pomoglo utvrditi njihovo rangiranje u rezultatima pretrage. Dotadašnja tehnika pretraživača temeljila se samo na zbrajanju ključnih riječi.

Google je pokrenut u septembru 1998. u garaži unajmljenoj u gradu Menlo Park u sjevernoj Kaliforniji. Naziv je dobio od izvedenice riječi “Googol” koja označava broj deset na stotu potenciju.

Google je navodno neko vrijeme bio na računarskim serverima na Stanfordu, gdje je testirana verzija tražilice.

Legenda koja kola Silikonskom dolinom kaže da su Brin i Page ponudili kompaniju na prodaju za otprilike milion dolara, ali kupce nisu našli.

Niz usluga

Google se kasnije preselio u svoje sjedište u gradu Mountain View u Kaliforniji gdje je i danas.

U augustu 2004. izašao je na berzu s cijenom dionice od 85 dolara. Danas se njima trguje po više od 1.000 dolara po dionici.

Googleov rani kodeks ponašanja sadržavao je sada već legendarni moto “Nemoj biti zao”. Osnivači su željeli da svjetske informacije budu dostupne svima.

Google sada nudi niz usluga, među kojima Maps, Gmail, internetski preglednik Chrome i operativni sistem Android za mobilne uređaje koji je besplatan za proizvođače pametnih telefona ili tableta.

Također proizvodi vlastite pametne telefone Pixel i ima društvenu mrežu Google+ koja konkurira Facebooku.

Google je 2006. kupio You Tube za tada astronomskih 1,65 milijardi dolara, ali se to pokazalo mudrim potezom budući da se zabava preselila na internet.

Google je sada također važan igrač u području umjetne inteligencije gdje se natječe s Amazonom, Appleom i Microsoftom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO