Aleksej Navaljni uhapšen čim je izašao iz zatvora

Navaljnog, koji se više puta našao u zatvoru otkad je organizirao velike demonstracije protiv Kremlja i korupcije prošle godine, dočekali su policajci na izlasku iz zatvora u zoru (AP)
Navaljnog, koji se više puta našao u zatvoru otkad je organizirao velike demonstracije protiv Kremlja i korupcije prošle godine, dočekali su policajci na izlasku iz zatvora u zoru (AP)

Lider ruske opozicije Aleksej Navaljni, tek izašao iz zatvora, uhapšen je u ponedjeljak i prijeti mu povratak u zatvor zbog poziva na proteste, u kontekstu nezadovoljstva povezanog sa penzionom reformom, prenose agencije.

Navaljnog, koji se više puta našao u zatvoru otkad je organizirao velike demonstracije protiv Kremlja i korupcije prošle godine, dočekali su policajci na izlasku iz zatvora u zoru.

Odveden je u policijsku stanicu u centru Moskve s namjerom da ga se kasnije tokom dana izvede pred sudiju, napisala je na Twitteru njegova glasnogovornica Kira Jarmiš.

Optužen da je prekršio drugi zakon o protestima, Navaljnom prijeti do dvadeset dana zatvora, dodala je ona.

Ljutnja zbog penzione reforme

Navaljni je osuđen na 30 dana zatvora 28. augusta zbog nedopuštenih protesta u januaru tokom kojih je pozvao na bojkot predsjedničkih izbora 18. marta.

Novo pritvaranje lidera opozicije dešava se u vrijeme narodnog nezadovoljstva zbog povećanja starosne granice za penzije, što je naljutilo Ruse iz svih dijelova političkog spektra, navodi agencija AP.

Pad procenta pristalica predsjednika Vladimira Putina i ljutnja zbog promjena penzionog sistema žestoko su pogodili kandidate Kremlja na regionalnim izborima u Rusiji.

Kako navodi AP, rani rezultati izbora za gubernatora u dvije ruske regije pokazuju vodstvo kandidata opozicije u odnosu na kandidate Kremlja.

Izvor: Agencije


Povezane

Ruski opozicioni lider pozvao je građane da izađu na ulice 9. septembra i na taj način iskažu nezadovoljstvo zbog Vladinog plana za podizanje starosne granice za penzioniranje.

25 Aug 2018

Boris Navaljni je izašao iz zatvora nakon 30 dana, osuđen je zbog organiziranja protesta uoči predsjedničke inauguracije Vladimira Putina.

14 Jun 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO