Švicarski kanton St. Gallen se izjasnio za zabranu burki

Pokrajinska vlada sada mora provesti rezultate referenduma na koji je odziv iznosio oko 36 posto (Arhiva)

Gotovo dvije trećine stanovnika švicarskog kantona St. Gallen izjasnilo se za “zabranu burke” u javnom prostoru, a susjedni kanton Ticino je već u julu 2016. godine zabranio u javnim prostorima nošenje te odjeće koja prekriva lice.

Svi birači bit će pozvani izjasniti se o pitanju nošenja burke, vjerovatno sljedeće godine, na nacionalnom nivou.

Prema švicarskom sistemu direktne demokratije, birači u sjevernoistočnom kantonu zatražili su pooštrenje zakona kako bi se kažnjavalo nošenje odjeće koja pokriva lice u javnosti, jer to “prijeti javnoj sigurnosti”. 

U kantonu St. Gallen gotovo 67 posto birača glasalo je za zabranu burke, prema službenim podacima koje prenosi agencija AFP.

Pokrajinska vlada sada mora provesti rezultate referenduma, na koji je odziv iznosio oko 36 posto, prenosi Reuters.

‘Kazne bi mogle biti nepredvidive’

Birači su se izjašnjavali o tekstu koji je već prihvatio regionalni parlament, uz podršku populističke desnice i centra.

“Bit će kažnjena svaka osoba koju je teško prepoznati jer pokriva lice u javnom prostoru i tako javnu sigurnost, socijalni i vjerski mir izlaže opasnosti”, navodi se u tekstu.

Fredy Faessle, socijalist zadužen za sigurnost i pravdu u tom kantonu, upozorava da je odredba nejasna, a posebno je nejasno u kojem to slučaju žena koja nosi burku predstavlja opasnost.

“Kazne za nošenje burke mogle bi biti nepredvidive i samovoljene”, upozorio je Faessle.

Ne postoji zakon koji regulira to pitanje na cijelom teritoriji Švicarske, a vlada smatra da je nošenje burke u nadležnosti kantona.

Izvor: Agencije