Dio pobunjenika odbija tursko-ruski plan za Idlib

Ujedinjeni narodi su upozorili da bi ofanziva na područje Idliba značila humanitarnu katastrofu (EPA)
Ujedinjeni narodi su upozorili da bi ofanziva na područje Idliba značila humanitarnu katastrofu (EPA)

Jedna pobunjenička frakcija iz regije Idlib, na sjeverozapadu Sirije, odbila je tursko-ruski sporazum, kojim se od pobunjenika zahtijeva da se povuku iz demilitarizirane zone, te su pozvali pobunjenike na nove vojne operacije.

Iako frakcija Huras al-Din nije glavna pobunjenička grupa u Idlibu, njen poziv pokazuje kako bi se provedba sporazuma koji su prošle sedmice postigle Turska i Rusija mogla zakomplicirati.

Najmoćnija grupa na sjeverozapadu Tahrir al-Sham tek treba objaviti svoj stav o tom dogovoru, po kojem pobunjenici moraju napustiti demilitariziranu zonu do 15. oktobra.

Tahrir al-Sham je koalicija pobunjeničkih grupa, kojom dominira frakcija ranije znana pod imenom Front al-Nusra, koja je bila službeno krilo mreže Al-Kaida do 2016. godine.

Očekuje se stav grupe Tahrir al-Sham

Stav te frakcije bit će ključan za provedbu sporazuma, prenosi Hina agenciju Reuters.

Udruženje pobunjeničkih grupa koje su u savezništvu s Turskom, Nacionalni front za oslobođenje, objavilo je da će “potpuno sarađivati” s Ankarom, no odbacilo je da će se razoružati ili predati teritoriju.

Grupa Huras al-Din je formirana ranije ove godine od boraca koji su izašli iz Tahrir al-Shama (Front a-Nusra), kad se razišla s Al-Kaidom.

Ta frakcija, koja uključuje i inozemne pobunjenike, tursko-ruski sporazum je proglasila planom “eliminacije džihadističkog projekta” na Levantu.

“Savjetujemo našu braću mudžahedine u ovoj ključnoj i opasnoj fazi … da počnu vojne operacije protiv neprijatelja vjere, kako bi osujetili njihove planove”, piše u saopćenju objavljenom u subotu.

Demilitarizirana zona koju su dogovorile Moskva i Ankara bit će široka između 15 i 20 kilometara i protezat će se uz dodirnu liniju pobunjenika i boraca sirijske Vlade.

U neizvjesnosti tri miliona ljudi

U njoj će patrolirati turske i ruske snage.

Ruski predsjednik Vladimir Putin otkrio je kako će kompletno opozicijsko teško naoružanje, artiljerija, tenkovi i raketni sistemi, biti uklonjeni iz zone do 10. Oktobra.

U Idlibu živi gotovo tri miliona ljudi, a oko pola njih su Sirijci koji su izbjegli od rata iz drugih dijelova te zemlje.

Ujedinjeni narodi su upozorili da bi ofanziva na to područje značila humanitarnu katastrofu.

Izvor: Agencije


Povezane

Dogovor Rusije i Turske možda je spriječio ofanzivu Assadove vojske na Idlib, ali mnogima u toj pokrajini nije jasno šta će se dalje dešavati. Potrebno je formirati demilitarizovanu zonu široku od 15 do 20 kilometara, koja bi se nalazila na liniji razgraničenja snaga sirijske vlade i opozicije. Dogovorom se, takođe, zahtjeva da se određene grupe […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO