Rouhani: Trump će u sukobu s Iranom proći kao Saddam

Iran neće odustati od odbrambenog naoružanja... uključujući reakete zbog kojih Amerika toliko bjesni, kaže Hassan Ruohani (EPA)
Iran neće odustati od odbrambenog naoružanja... uključujući reakete zbog kojih Amerika toliko bjesni, kaže Hassan Ruohani (EPA)

Predsjednik Irana Hassan Rouhani je izjavio u subotu da predsjednik SAD-a Donald Trump neće uspjeti ostvariti svoj cilj u sukobu s Islamskom Republikom, baš kako to nije uspjelo ni nekadašnjem iračkom vođi Saddamu Husseinu.

Agencija Reuters navodi da je Rouhani aludirao na rat dvije bliskoistočne sile 80-ih godina prošlog vijeka.

“Isto će se dogoditi i Trumpu. Amerika će doživeti istu sudbinu kao i Saddam Hussein”, poručio je Rouhani u govoru koji je prenošen uživo na iranskoj državnoj televiziji, povodom godišnjice početka Iransko-iračkog rata, koji je trajao od 1980. do 1988. godine.

“Iran neće odustati od odbrambenog naoružanja… uključujući naše reakete zbog kojih Amerika toliko bjesni”, dodao je Ruohani.

Zarif: SAD je prijetnja za globalnu zajednicu

Dan ranije je ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif poručio preko Twittera da Trumpova administracij predstavlja prijetnju po Bliski Istok i uopće za globalnu zajednicu.

“Istina je da postoji stvarna prijetnja po našu regiju i po međunarodni mir i bezbjednost. Ta prijetnja dolazi od osjećaja Trumpove administracije da su povlašteni da destabiliziraju svijet, zajedno sa saučesnicima u našoj regiji”, poručio je Zarif.

On je istakao da se SAD mora početi “ponašati kao normalna država”, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO