Trump: Radikalni ljevičari napadaju imenovanje Kavanaugha

Optužba za silovanje prijeti da će minirati nominaciju konzervativnog Bretta Kavanaugha za doživotno imenovanje u Vrhovni sud (AP)
Optužba za silovanje prijeti da će minirati nominaciju konzervativnog Bretta Kavanaugha za doživotno imenovanje u Vrhovni sud (AP)

Američki predsjednik Donald Trump u petak je izjavio kako radikalno lijevi političari napadaju njegovu nominaciju Bretta Kavanaugha za Vrhovni sud SAD-a te je izrazio sumnje oko žene koja optužuje tog kandidata da ju je silovao 1982. godine.

“Sudija Kavanaugh je dobar čovjek, s besprijekornim ugledom, koga napadaju radikalno lijevi političari, koji ne žele saznati odgovore, nego samo žele uništavati i odgađati”, napisao je američki lider na svom Twitter profilu.

Glasanje o Kavanaughovoj nominaciji odgođeno je nakon što ga je univerzitetska profesorica Christine Blasey Ford optužila da ju je 1982. godine pokušavao silovati, dok su oboje bili u srednjoj školi.

Traži ‘pravedno’ svjedočenje

Trump je na istoj društvenoj mreži u petak propitkivao njene tvrdnje.

“Ako je napad na doktoricu Ford bio toliko težak koliko ona tvrdi, nema sumnje da bi tada ona ili njeni roditelji puni ljubavi to prijavili.”

Ford je ranije u petak rekla kako je spremna sljedeće sedmice svjedočiti u američkom Senatu, no pod svojim uvjetima.

Njena advokatica je kazala kako ona neće moći doći na saslušanje u ponedjeljak, ali da je spremna svjedočiti neki drugi dan u sedmici, uz uvjet da saslušanje bude “pravedno” i da joj se garantira sigurnost, navodi se u mailu u koji su dobili uvid Washington Post i New York Times.

Neizvjesni izbori u novembru

Njena optužba prijeti da će minirati nominaciju konzervativnog Kavanaugha za doživotno imenovanje u Vrhovni sud, koje je donedavno bila izvjesno.

Amerikanci u novembru izlaze na izbore na polovini predsjedničkog mandata, na kojima bi republikanci mogli izgubiti tanku većinu u Senatu, koja im je potrebna kako bi bio izabran njihov kandidat za Vrhovni sud.

Imenovanja u to tijelo, u kojem sjedi devet članova, važna su jer mogu biti doživotna, a u njemu se donose odluke o spornim pitanjima, poput pobačaja, kontrole naoružanja, smrtne kazne i vjerskih prava. 

Izvor: Agencije


Povezane

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako ne bi bilo dobro kada se žena koja je optužila kandidata za suca Vrhovnog suda za seksualno zlostavljanje ne bi pojavila na svjedočenju pred Senatom. Christine Blasey Ford zatražila je da, prije svjedočenja, FBI provede istragu o tom slučaju.

Kandidat Donalda Trumpa još nije potvrđen za sudiju američkog Vrhovnog suda, jer su u javnost procurile optužbe za navodno seksualno zlostavljanje. Pravosudni odbor američkog Senata u četvrtak bi trebao glasati o nominaciji Bretta Kavanaugha. No, s obzirom na novonastale okolnosti, neki političari rado bi odgodili glasanje.   

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO