Rusija i Turska dogovorile granice demilitarizirane zone u Idlibu

Uspostavljanje granice demilitarizirane zone potvrđeno je i iz Ministarstva odbrane Turske (EPA)
Uspostavljanje granice demilitarizirane zone potvrđeno je i iz Ministarstva odbrane Turske (EPA)

Rusija i Turska dogovorile su granice demilitarizirane zone oko sirijske provincije Idlib, što je dio dogovora s ciljem prevencije vojnog napada na posljednju pobunjeničku enklavu, izjavio je u petak šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tokom posjete Sarajevu.

On je to objavio istog dana kada je njegov turski kolega Mevlut Cavusoglu izjavio kako će se on i Lavrov susresti s ministrom vanjskih poslova Irana Javadom Zarifom u New Yorku naredne sedmice kako bi razgovarali o situaciji u Siriji.

Zvanična Moskva je objavila kako će demilitarizirana zona pomoći u sprečavanju napada iz Idliba na pozicije sirijske vojske i ruske vojne baze u regiji.

U ponedjeljak su predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan, dogovorili uspostavljanje zone, koja bi trebala biti široka između 15 i 20 kilometara.

Sigurnost u zoni će nadgledati turski kontigenti i ruska vojna policija.

Lavrov: Posredni, ali neophodan korak

“Ovo je posredni korak, ali neophodan korak. Do sredine oktobra svi borci [Hay’et Tahrira al-Shama] moraju napustiti demilitariziranu zonu i svo teško naoružanje se iz nje mora povući”, naveo je Lavrov tokom posjete bh. prijestolnici.

Cavusoglu je naveo kako će se on pridružiti Lavrovu i Zarifu na trilateralnom susretu o Siriji u New Yorku, na marginama sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Uspostavljanje granice demilitarizirane zone potvrđeno je i iz Ministarstva odbrane Turske, javlja agencija Anadolija.

U saopćenju Ministarstva navedeno je kako su sastanci s ruskom delegacijom u periodu od 19. do 21. septembra rezultirali utvrđivanjem granica zone u Idlibu, koja će biti demilitarizirana.

“Tokom sastanka obuhvaćena je geografska struktura i specifičnosti naseljenih područja u ovoj regiji te su utvrđene granice zone u Idlibu koja će biti demilitarizirana. Aktivnosti teku prema ranije utvrđenom planu”, dodaje se.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Dogovor Rusije i Turske možda je spriječio ofanzivu Assadove vojske na Idlib, ali mnogima u toj pokrajini nije jasno šta će se dalje dešavati. Potrebno je formirati demilitarizovanu zonu široku od 15 do 20 kilometara, koja bi se nalazila na liniji razgraničenja snaga sirijske vlade i opozicije. Dogovorom se, takođe, zahtjeva da se određene grupe […]

Ruski i turski predsjednici, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan, u ponedjeljak su dogovorili stvaranje demilitarizovane zone u sirijskoj pokrajini Idlib, između pobunjeničkih i snaga Bashara al-Assada. Sirijska vlada i saveznici odustali su od najavljene vojne ofenzive na tu, posljednju opozicionu enklavu u Siriji.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO