SAD vrši pritisak na njemačke kompanije da napuste Iran

Volkswagen u Iranu prodaje automobile marke Tiguan i Passat (AP)

Američka ambasada u Njemačkoj objavila je da svakodnevno vrši pritisak na njemačke kompanije da napuste Iran, dok Evropa istovremeno nastoji pronaći način kako zaobići američke sankcije.

Ambasada je to objavilo na dan kada je Volkswagen odbio potvrditi da će napustiti Iran, što je nekoliko sati ranije najavio američki ambasador u Njemačkoj Richard Grenell, blizak američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

“Američki ambasador Grenell već dugo razgovara s glavnim direktorima i industrijskim čelnicima, savjetujući im da poštuju američke sankcije”, rekla je glasnogovornica ambasade.

“Ambasador svakodnevno radi s ekipom iz ambasade kako bi osigurao da razne kompanije i glavni direktori poštuju svoje obaveze”, dodala je.

Alternativni trgovinski režim

SAD je ponovo uveo sankcije Iranu nakon što se Trump u maju odlučio jednostrano povući iz međunarodnog sporazuma s Teheranom o njegovom nuklearnom programu sklopljenom 2015. godine.

No, Evropljani žele održati taj sporazum na životu i uspostaviti mehanizam koji bi omogućio nastavak trgovine s Iranom uprkos američkim sankcijama.

Planiraju uvesti alternativni trgovinski režim, svojevrsnu trgovinsku razmjenu “na veliko”, kako bi se Iranu omogućilo da nastavi izvoziti naftu.

SAD će 4. novembra uvesti novi krug sankcija, koje će direktno pogoditi iranski izvoz nafte i bankarske transakcije s tom zemljom, koja će biti de facto isključena iz međunarodnih finansijskih tokova.

Njemačka je jedan od glavnih trgovinskih partnera Irana.

Godine 2016. njemački izvoz u Iran dosegao je gotovo 2,6 milijardi eura, 26 posto više u odnosu na godinu dana prije.

Ambasadorov dogovor ‘ne postoji’

Grenell je kazao da je u utorak postignut dogovor između Volkswagena i američke diplomatije, prenio je Bloomberg.

VW bi po tom dogovoru trebao imati samo jako ograničene aktivnosti u Iranu u humanitarne svrhe.

No, iz VW-a su za France Presse kazali da još “razmatraju moguće implikacije ponovnog uvođenja američkih sankcija”.

“Volkswagen poštuje sve odgovarajuće nacionalne i međunarodne zakone i … pomno prati razvoj političkih i ekonomskih događaja u Iranu i regiji”, dodao je VW, što znači da se njegov stav nije promijenio već mjesecima.

Uz to, dobro obaviješteni izvori kazali su za AFP da dogovor o kojem je Grenell govorio “ne postoji”.

VW je objavio povratak na iransko tržište u julu 2017. godine, nakon više od 17 godina odsustva zbog međunarodnih sankcija, koje su tada bile djelomično ukinute.

BASF ćenastaviti poslovati u Iranu

U Iranu prodaje automobile marke Tiguan i Passat.

Američki diplomat je u srijedu na Twitteru objavio da će njemački hemijski div BASF također “poštivati američke sankcije”, no ta je kompanija to u četvrtak odbacila, ističući da želi “nastaviti poslovati u Iranu, strogo poštujući sve zakone”.

BASF, koji je 2017. ostvario godišnji prihod u iznosu od 64,5 milijardi eura, u Iranu je zaradio oko 80 miliona eura, od čega polovina u automobilskom, energetskom i petrohemijskom sektoru, koji su pogođeni sankcijama, navodi kompanija.

Izvor: Agencije