Jakna Hana Sola mogla bi biti prodana za 1,3 miliona dolara

Uz Solovu plavosivu jaknu, zainteresiranima se nude i ostali predmeti iz Ratova zvijezda (EPA)

Jakna koju je nosio Harrison Ford glumeći Hana Sola u filmu Ratovi zvijezda: Imperij uzvraća udarac mogla bi u Londonu na aukciji filmskih memoralibija biti prodana za čak 1,3 miliona dolara.

Kolekcionari će imati priliku na aukciji filmskih rekvizita i kostima vlastitim rukama opipati predmete korištene u filmovima, kao što su Indiana Jones, Forrest Gump i Povratak u budućnost II.

Aukcijska kuća Prop Store pripremila je za prodaju više od 600 predmeta iz otprilike 150 filmova i televizijskih emisija.

Uz Solovu plavosivu jaknu, zainteresiranima se nude i ostali predmeti iz Ratova zvijezda poput kacige Stormtrooper iz Posljednjeg Jedija čija je vrijednost procijenjena na 30 hiljada do 60 hiljada funti i prodaje se za dobrotvorne svrhe, kao i svjetlosni mač koji je koristio Anakin Skywalker u Osveti Sitha, procijenjene vrijednosti od 50 hiljada do 100 hiljada funti.

Filmske memorabilije

Predmeti iz Ratova zvijezda najpopularniji su među kolekcionarima pop kulture. Pištolj koji je koristio Han Solo u Povratku Jedija prodan je u junu za 550 hiljada dolara, dok je droid R2-D2 koji je korišten u nekoliko filmova prodan za 2,7 miliona dolara.

Drugi najskuplji predmet koji se nudi na aukciji je šešir koji je Ford nosio kao Indiana Jones u Otimačima izgubljenog kovčega a vrijednost mu je procijenjena na 200 hiljada do 300 hiljada funti.

Vrijednost lebdeće daske koju je koristio Michael J. Fox u naučnofantastičnom filmu Povratak u budućnost II procijenjena na iznos od 30 hiljada do 50 hiljada funti.

Među ponuđenim predmetima je i kapa koju je Tom Hanks nosio u Forrest Gumpu.

Izvor: Agencije


Povezane

Priča o nastanku Ratova zvijezda, o njihovom začetku, je nadasve interesantna i zapanjujuća.

Published On 29 Dec 2016

Riječ je o jednoj od najuspješnijih franšiza od nastanka kinematografije… A večeras diljem svijeta počinje prikazivanje najnovijeg filma u serijalu „Ratovi zvijezda”. Za kompaniju Disney, koja je prava na franšizu kupila za četiri milijarde dolara, „Odmetnik jedan” mogao bi biti prekretnica.

Published On 15 Dec 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO