Washington i dalje spreman na susret s iranskim čelnicima

Donald Trump i Hassan Rouhani će u New Yorku sudjelovati na godišnjoj Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (EPA)

Američki čelnici su i dalje spremni na susret s iranskim kolegama, ali Iranci to odbijaju, izjavio je specijalni izaslanik za Iran Brian Hook.

Predsjednik SAD-a Donald Trump i državni sekretar Mike Pompeo su “vrlo jasno rekli da su spremni pregovarati i razgovarati”, objasnio je on na konferenciji organiziranoj u Washingtonu.

Naglasio je da je svrha postizanje globalnog dogovora s Iranom o uvjetima koje je u proljeće najavio Pompeo, pored zahtjeva iz sporazuma iz 2015. godine o iranskom nuklearnom programu, iz kojeg je Trump povukao Sjedinjene Američke Države.

Nije predviđen susret u New Yorku

Washington želi da budući, pravi međunarodni sporazum, koji treba ratificirati američki Kongres, zabrani gradnju balističkih projektila i razvoj projektila koji mogu nositi nuklearne bojne glave, kako bi prekinuo “destabilizirajuće” ponašanje Teherana u regiji.

Hook je rekao da su ajatolah Ali Khamenei, vrhovni vođa Irana, predsjednik Hassan Rouhani i ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif obznanili da ih ne zanimaju razgovori.

“To je njihov stav, mi ga poštujemo”, dodao je.

Trump i Rouhani će naredne sedmice u New Yorku sudjelovati na godišnjoj Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Trump će voditi sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o Iranu.

Iranski predsjednik će razgovarati s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom.

Nakon 4. novembra slijede nove mjere

Za sada nije predviđen nikakav američko-iranski susret.

Američki specijalni izaslanik je rekao da će se u govoru u UN-u Trump i dalje obraćati iranskom narodu, kao i prošle godine, kako bi “oni znali da smo uz njih u vezi onoga što traže od svoje vlade”.

Hook je kazao da će uspostava sankcija ukinutih u skopu nuklearnog sporazuma u potpunosti stupiti na snagu nakon 4. novembra a slijede i najjače mjere.

Izvor: Agencije