Uhapšen bivši premijer Malezije

Ranije je Malezija zamrznula stotine bankovnih računa za koje se vjeruje da su povezani s državnim fondom 1Malaysia Development Berhad (EPA)

Bivši premijer Malezije Najib Razak uhapšen je zbog optužbi da je zloupotrijebio poziciju vezano za državni razvojni fond 1MDB, objavila je agencija za borbu protiv korupcije u toj državi.

Suočit će se s više optužbi, od kojih se neke odnose na transfer 628 miliona dolara na njegov račun, saopćila je malezijska Komisija za antikorupciju (MACC). 

Bivši premijer već je bio uhapšen 3. jula, ali je dva dana kasnije pušten uz kauciju od 247.000 dolara.

Tom prilikom izjasnio se da nije kriv po tačkama optužbe vezanim za istragu navoda o korupciji u državnom razvojnom fondu 1MDB, manje od dva mjeseca nakon što je doživio zapanjujući poraz na izborima.

Optužen je za zloupotrebu ovlasti i po tri tačke za odavanje povjerljivih podataka u okviru istrage transakcija u SRC Internationalu, bivšoj jedinici Prvog malezijskog razvojnog odbora (1MDB).

Svaka od četiri tačke optužbe povlače kazne do 20 godina zatvora.

Zamrznute stotine računa

Ranije je Malezija zamrznula stotine bankovnih računa za koje se vjeruje da su povezani s državnim fondom 1Malaysia Development Berhad.

Specijalne Vladine snage, koje ispituju korupcijski skandal u koji je uključen taj fond, izjavile su da su zamrznule 408 bankovnih računa na kojima je bilo 272 miliona dolara.

“Vjeruje se da su računi povezani sa zloupotrebom fonda 1MDB. Uključuju gotovo 900 transakcija napravljenih između marta 2011. i septembra 2015”, navodi se u saopćenju.

Sredstva na zamrznutim računima potječu od pojedinaca, političkih stranaka i nevladinih organizacija, saopćeno je tada, bez otkrivanja imena.

Izvor: Agencije


Povezane

Bivši malezijski premijer Najeeb Razak uhapšen je u Kuala Lumpuru, pod optužbom da je ukrao i „oprao“ novac državnog investicijskog fonda. Ranije je Malezija zamrznula stotine bankovnih računa za koje se vjeruje da su povezani s državnim fondom, a Razaku uvela mjere zabrane napuštanja zemlje. Jučer je saslušan i njegov zamjenik.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO